פתיחת התפריט הראשי

שינויים

{{בעבודהפירוש נוסף|נוכחי=יהושע צייטלין משקלוב|אחר=יהושע העשיל צייטלין, [[משפיע]] במונטריאול|ראו=יהושע העשיל צייטלין}}{{אין תמונה}} ר' '''יהושע צייטלין''' (או צייטלס, צייטליש), מגאוני [[שקלוב]] ה[[מתנגדים]], שדלן ציבורי ומתומכי ה[[משכילים]]. [[אדמו"ר הזקן]] ביקר בביתו לפי תנאו של [[נטע נטקין]] תמורת סיועו בשחרור [[אדמו"ר הזקן ]] מ[[מאסרו השני של אדמו"ר הזקן#מאסריו|המאסר השני]].
חתנו==תולדות חיים==ר' יהושע נולד בשנת [[תק"ב]] או [[תק"ג]] ב[[שקלוב]] ([[מחוז מוהילב]]), היום ב[[אברהם פרץבלארוס]]. בצעירותו למד אצל [[השאגת אריה]], המיר את דתו כפי שחזה אדמו"ר הזקן.
== תולדות חייו ==ר' יהושע נולד שלח ידיו במסחר, והתעשר. היה בעל קשרים עם צמרת המלוכה, וסיפק את צורכי הצבא הרוסי. בשנת [[תקתקנ"ב]] או [[תק"ג]] בנה אחוזה גדולה ב[[שקלובעיירה]] ([[מחוז מוהילב]])אוסטיה. באחוזה פתח בית מדרש עם ספרייה גדולה, היום בוסיפק את צרכיהם של תלמידי חכמים [[בלארוסמשכילים]]. בצעירותו למד אצל בעל ה"שאגת אריה".
שלח ידיו במסחר, והתעשר. היה בעל קשרים עם צמרת המלוכה== ביקור [[אדמו"ר הזקן]] בביתו ==כשיצא [[אדמו"ר הזקן]] מ[[המאסר הראשון|מאסרו הראשון]] נלקח בטעות לביתו של [[נטע נטקין]], וסיפק את צורכי הצבא הרוסי. בשנת מגדולי ה[[תקנ"במתנגדים]] בנה אחוזה גדולה בעיירה אוסטיה. באחוזה פתח בית מדרש עם ספרייה גדולהשהיה לו חלק במאסר, וסיפק את צרכיהם במקום לביתו של תלמידי חכמים ה[[חסיד]] ר' [[משכיליםמרדכי מליעפלי]].
== ביקור בביתו של המתנגד גידף אותו נטע והרצה קושיות על דרך ה[[חסידות]]. כשיצא [[אדמו"ר הזקן בביתו ==כשיצא ]] מביתו לאחר שחילצוהו החסידים משם התבונן בדמותו האצילית, ושינה את יחסו כלפיו לטובה, עד כדי שסייע לשחרור [[אדמו"ר הזקן]] מ[[המאסר הראשוןמאסרו השני של אדמו"ר הזקן|ממאסרו הראשוןמאסרו השני]] נלקח בטעות לביתו של .את הסיוע התנה בתנאי ש[[נטע נטקיןאדמו"ר הזקן]], יבקר בביתם של שלושה מגדולי המתנגדים שהיה לו חלק במאסר, במקום לביתו של ה[[חסיד]] ביניהם ר' [[מרדכי מליעפלי]]יהושע צייטלין.
בביתו של המתנגד גידף אותו נטע והרצה קושיות על דרך הבעת ביקור [[חסידותאדמו"ר הזקן]]. כשיצא בביתו של ר' יהושע, רצה הלה לתהות על קנקנו של אדמו"ר הזקן מביתו לאחר שחילצוהו החסידים משם התבונן בדמותו האצילית, ושינה את יחסו כלפיו לטובהלראות אם אכן הרבי [[צדיק]] או לא, וקרא למשרת הגוי שגידל [[זקן]] ודיבר [[יידיש]], עד כדי שסייע לשחרור אדמווציווה עליו להביא [[יין]]{{הערה|יין שגוי נוגע בו נקרא "[[יין נסך]]"ואסור לשתיה. ר הזקן מ' יהושע רצה לבדוק האם [[אדמו"ר הזקן#מאסריו]] יכשל בשתיית [[יין]] נסך, שכן כתוב ש"[[צדיק|מאסרו השניצדיקים]]אין [[הקדוש ברוך הוא]] מביא תקלה על ידם", גם לא ב{{מונחון|שוגג|טעות}}.}}.
כשהגיש המשרת הגוי את הסיוע התנה בתנאי שאדמוהיין, מזג [[אדמו"ר הזקן יבקר בביתם של שלושה מגדולי המתנגדים]] לכוסו ובירך: "שהכול נהיה בדברו"{{הערה|ברכה אותה מברכים על מיני משקים, ביניהם חוץ מן היין - עליו מברכים "בורא פרי הגפן".}}. ר' יהושע צייטליןתמה מאוד על הברכה ושאל: "הרי זה [[יין]]". השיב לו אדמו"ר הזקן, "יש לך טעות, זה מעד" (משקה אלכוהול). נסיונו להכשיל את [[אדמו"ר הזקן]] בשתיית [[יין]] נסך, גרמה לו להפסד כספי גדול, היות שהמשרת הגוי נכנס למרתף והדבר גרם לכך שכל היין שהיה שם ייאסר בשתייה.
ר' יהושע רצה לתהות על קנקנו של [[אדמו"ר הזקן, לראות אם אכן הרבי ]] החל לדבר על דרך ה[[חסידות]] בשיטת [[צדיקהבעל שם טוב]] או לא, וקרא למשרת הגוי שגידל ש[[זקןתורה]] ודיבר בלי [[יידישיראה]]שמגיעה על ידי לימוד החסידות והליכה בדרכיה, וציווה עליו להביא היא בבחינת בלי '[[ייןגדפין]]' (כנפיים) ולא פרחא לעילא (לא עולה לשמים){{הערה|יין שגוי נוגע בו נקרא "יין נסך" ואסור לשתיהמובא ב[[תניא]] [[ליקוטי אמרים - פרק מ'|פרק מ']]}}. השיב לו ר' יהושע רצה לבדוק האם : "הנה אני לומד בלי זה", ואז השיב לו אדמו"ר הזקן יכשל בשתיית יין נסך: "אם כך, שכן כתוב ש"צדיקים אין הקדוש ברוך הוא מביא תקלה על ידםיהיה לך חתן שישתמד", גם לא בשוגג.}}.
כשהגיש המשרת הגוי את היין, מזג אדמו=== השתמדות חתנו ===נבואת האדמו"ר הזקן לכוסו ובירך: "שהכול נהיה בדברו"{{הערה|ברכה אותה מברכים על מיני משקים, חוץ מן היין - עליו מברכים "בורא פרי הגפן"התממשה כעבור כעשר שנים.}}חתנו של ר' יהושע, [[אברהם פרץ]], נסע בעצת ידידו, [[נטע נוטקין]] ל[[פטרבורג]] על מנת לשלוח יד במסחר. אברהם נסע בהשאירו את אשתו וילדיו אצל חותנו, ר' יהושע תמה מאוד , וכעבור מספר שנים כשכבר הפך ל[[עשירות|עשיר]] גדול חזר לקחת את אשתו וילדיו. חותנו הרגיש שמצבו הרוחני לא טוב, למרות שלא שינה את מראהו החיצוני, ואסר על הברכה ושאל: "הרי זה יין"אשתו להצטרף אליו. השיב לו אדמו"ר הזקןהוא לקח את שתי הילדים, בן ובת, ונסע לפטרבורג, שם השתמדו כעבור זמן, בשנת [[תקס"יש לך טעות, זה מעדט]] או [[תק" (משקה אלכוהול)ע]].
אדמו"ר הזקן החל לדבר על דרך ה[[חסידות]] בשיטת [[הבעל שם טוב]], ש[[תורה]] בלי [[יראה]] שמגיעה על ידי לימוד החסידות והליכה בדרכיה, היא בבחינת בלי '[[גדפין]]' (כנפיים) ולא פרחא לעילא (לא עולה לשמים){{הערה|מובא ב[[תניא]] [[ליקוטי אמרים - פרק מ'|פרק מ']]הערות שוליים}}. השיב לו ר' יהושע: "הנה אני לומד בלי זה", ואז השיב לו אדמו"ר הזקן: "אם כך, יהיה לך חתן שישתמד".
=== השתמדותו של חתנו ===חתנו, [[אברהם פרץקטגוריה:מתנגדים]], נסע בעצת ידידו, [[נטע נוטקין]] ל[[פטרבורג]] על מנת לשלוח יד במסחר. אברהם נסע בהשאירו את אשתו וילדיו אצל חותנו, ר' יהושע, וכעבור מספר שנים כשכבר הפך לעשיר גדול חזר לקחת את אשתו וילדיו. חותנו הרגיש שמצבו הרוחני לא טוב, למרות שלא שינה את מראהו החיצוני, ואסר על אשתו להצטרף אליו. הוא לקח את שתי הילדים, בן ובת, ונסע לפטרבורג, שם השתמדו כעבור זמן, בשנת [[תקס"ט]] או [[תק"עקטגוריה:אישים בשקלוב]]. {{הערות שוליים}}
משתמש אלמוני