פתיחת התפריט הראשי

שינויים

נוספו 5,282 בתים ,  15:13, 29 בדצמבר 2023
[[קובץ:תהלים 2.jpg|שמאל|ממוזער|250px|הרבי עם ספר תהליםבמהדורת '[[תהלים אוהל יוסף יצחק|אוהל יוסף יצחק]]']]
'''תהלים''', הוא ספר מהכתובים, הכולל מזמורים שונים, ואשר חובר על ידי [[דוד המלך]] יחד עם עשרה זקנים. בספר תהלים מאה וחמישים מזמורים מסוגים שונים: מזמורי הלל, מזמורי הודאה, מזמורי שבח.
[[יהודים]] בכל הדורות נהגו לומר תהלים, הן בזמן צרה, והן כתחנונים.
 
==חלוקת התהילים לימי החודש==
חלוקת התהילים לימי החודש כפי שנפוצה כיום, היא חלוקה חדשה יחסית שלא הופיעה בדפוסים הישנים של ספרי התהילים.
 
לאור [[תקנת אמירת תהלים ברבים]] של אדמו"ר הריי"צ, כפי שנחלק לימי החודש, כאשר הדפיסו את ה[[תהילים אוהל יוסף יצחק]] צירפו חלוקה לימי החודש.
 
הרבי התייחס מספר פעמים לחלוקה וציין שלא ידוע מי עשה חלוקה זו.
 
באחת ההזדמנויות בהן הרבי הזכיר זאת, נוכח בהתוועדות הרב [[יקותיאל פרקש]], ולאחר ששמע את דברי הרבי, ניגש ל[[ספריה]] והשיג תצלום מהספר 'צידה לדרך' של רבי מנחם בן זרח, מתקופת הראשונים, בו מופיעה חלוקה דומה{{הערה|1=[https://hebrewbooks.org/pdfpager.aspx?req=11612&pgnum=472 החלוקה בספר 'צדה לדרך'].}}, והכניס זאת לרבי תוך ציון העובדה שהחלוקה שונה בכמה פרטים. הרבי השיב שאכן החלוקה שונה מעט ועדיין אין ידוע המקור של החלוקה 'שלנו', אך מאותה התוועדות ואילך כבר לא ציין הרבי שמקור החלוקה לא ידוע.
== תקנות אמירת תהלים ==
===מזמור אישי===
[[קובץ:כמו סוכריה.jpg|ממוזער|במענה לילד ישראל אריה לייב קרינסקי שכתב לרבי שלומד סידור וחומש בראשית וסיים את מכתבו "רבי, אני אוהב אותך כמו סוכריה", השיב הרבי: '''מזמן לזמן מזמור התהילים שלו''']]
{{ערך מורחב|ערך=[[פרק אישי (מנהג)]]}}
על פי הוראת [[הבעל שם טוב]], נוהגים לומר בכל יום את מזמור התהלים המתאים למספר שנותיו של האדם. אצל חסידים נהוג לומר בכל יום גם את פרק התהלים של האדמו"ר, והורים לילדים קטנים נוהגים לומר גם את פרק התהלים עבור בניהם, דבר המהווה סגולה שלא יצאו לתרבות רעה.
על יסוד הנהגה זו, הורה הרבי בהתוועדות ח"י אלול תשמ"ה: "כדאי ונכון שבכל הזדמנות של אמירת תהלים... לצרף לכך את ענין הנתינה לצדקה"{{הערה|לקוטי שיחות חלק כ"ט עמוד 298.}}.
===הוספת פרקי תהילים בזמנים מיוחדים===הרבי הורה שבזמנים ומצבים מיוחדים יש להוסיף אמירת עשרה פרקי תהילים, מפרק פא עד פרק צ, ולשלב זאת עם נתינת [[צדקה]]{{הערה|1=הרב [[משה גלבשטיין]],'''[https://chabad.info/video/news-video/corovavirusvideo/646487/ הרבי התבטא בנבואה - כיצד נינצל מהחרון אף?]''' {{וידפו}}}}.וכן סיפר הרבי שבשעת השואה הרבי הריי"ץ הורה לומר פרקים כ' כ"ב וס"ט {{ הערה |9 א'= שיחת ויגש תשל"ו ס"א }} וכן בית דין רבני חב"ד הורה בעת מבצע צבאי בעזה לומר פרקים אלו בתוספת מזמור ק"נ וכן להשתדל לומר כל יום התהילים כפי שחולק לימי השבוע {{ הערה |9 ב'= מכתבם משנת תשס"ט באתר הבית דין }} ===בשבת מברכים===
{{ערך מורחב|ערך=[[שבת מברכים]]}}
ב[[שבת מברכים]] תיקן [[אדמו"ר הריי"צ]]:
החברה מאגדת בתוכה חברים מחברות תהלים מכל העולם, המחויבים לתקנון החברה ובעלי זכויות כפי התקנון. את החברה ניהלו במשך השנים הרב [[שלמה יהודה לייב אליעזרוב]] והרב [[יצחק אביגדור אורנשטיין]] עד להפסקת פעילותה בשנת [[תש"ז]] בעקבות הפרעות שערכו ערביי ירושלים, והסכנה הגדולה שבהליכה לקבר דוד. בשנים שלאחר [[מלחמת ששת הימים]] הציעו חברי [[כולל חב"ד]] לחדש את פעילות החברה אך הרבי לא הגיב להצעות. רק בערב [[שבועות]] [[תש"נ]] הורה הרבי במפתיע להנהלת [[כולל חב"ד]] לחדש את פעילות החברה.
== מנהגי אצל רבותינו נשיאנו נשיאינו == הרבי סיפר, שאצל [[הצמח צדק]], אמירת תהלים שלו הייתה נפלאה מאוד. מסופר כי פעם אחת ישב [[אדמו"ר הצמח צדק]] סגור בחדרו ואמר תהלים ב[[דביקות]] ומתיקות נפלאה. כיון שנשמע קולו הנעים והכובש לבבות ב"החצר", סבבו המון [[חסידים]] את החלון של חדר האדמו"ר להקשיב ולשמוע פסוקי התהלים יוצאים מפי רבם בשפיכת הנפש ברגשי מרירות ותקוה, ושמעו את תנועת השיר [[ניגון הודיעני ה' קצי]]". בתוך כך יצאה הרבנית מביתה ובראותה הדוחק והצפיפות מסביב חלון הבית גערה על החסידים ואמרה בתמימותה המיוחדת לה: "וואס שטופט איהר זיך, איהר האט ניט געזעהן, ווי א איד זאגט תהלים"? (= מה אתם נדחקים, לא ראיתם יהודי אומר תהלים?)".
הרבי סיפרהחוקר החב"די הרב [[לב לייבמן]], שאצל טוען שהרבי ניגן את פסוקי התהלים לפי הטעמים המסורים בידו מאדמו"ר הזקן כטעמים שבהם שרו הלווים בבית המקדש. ועל סמך טענה זו שיחזר הרב לב לייבמן חלק מה[[הצמח צדקניגון טעמים|טעמים]], אמירת של ספר תהלים שלו היה נפלא מאוד{{הערה|1=[http://nichoach.blogspot.co.il/2014/08/blog-post_19.html]}}.
מסופר כי פעם אחת ישב ==תהלים אוהל יוסף יצחק=={{ערך מורחב|ערך=[[אדמו"ר הצמח צדקתהלים אוהל יוסף יצחק]] סגור בחדרו ואמר תהלים ב}}לאחר [[דביקותהסתלקות הרבי הריי"צ]] ומתיקות נפלאה. כיון שנשמע קולו הנעים והכובש לבבות ב"החצר", סבבו המון יצא לאור על ידי הנהלת [[חסידיםקה"ת]] ספר תהילים על שמו, שביטא את החלון של חדר האדמו"ר להקשיב ולשמוע פסוקי התהלים יוצאים מפי רבם בשפיכת הנפש ברגשי מרירות ותקוההקשר המיוחד שלו עם ספר התהילים, לאחר שתיקן את תקנת אמירת תהילים, ושמעו הדפיס את תנועת השיר ה[[ניגון הודיעני ה' קציקובץ מכתבים לתהילים]]". בתוך כך יצאה הרבנית מביתה ובראותה הדוחק והצפיפות מסביב חלון הבית גערה , ועורר ועודד רבות על החסידים ואמרה בתמימותה המיוחדת לה: "וואס שטופט איהר זיך, איהר האט ניט געזעהן, ווי א איד זאגט תהלים"? (= מה אתם נידחקים, לא ראיתם יהודי אומר תהלים?)"אמירתם.
החוקר הרבי ציין כי באמירת התהילים מתוך ספר זה סגולה מיוחדת לעורר ולהמשיך את זכותו שיתקבלות התפילות לרצון. מאז הדפסת הספר בפעם הראשונה, בכל ההוצאות לאור החב"די הרב דיות מקפידים להשתמש בתהילים אלו בלבד, וחסידי חב"ד משתדלים לומר תהילים דווקא מתוך הוצאות אלו{{הערה|ובנוסף גם בתהילים [[לב לייבמןיהל אור]], טוען שהרבי ניגן את פסוקי התהלים לפי הטעמים המסורים בידו מאדמו"ר הזקן כטעמים שבהם שרו הלווים בבית המקדש. ועל סמך טענה זו שיחזר הרב לב לייבמן חלק מהבהם השתמש הרבי עד [[טעמיםמשפט הספרים]] של ספר תהלים{{הערה|1=ב[[http://nichoach.blogspot.coתשמ"ו]].il/2014/08/blog-post_19.html]}}.
== מזמור כ"ג ==
בשבת מברכים אומרים לפני התפילה את כל ספר תהלים. ואם נאמר הוא בציבור, לומר [[קדיש]] במקום הראוי.
==לקריאה נוספת==*'''[[קובץ מכתבים לתהילים]]''', הוספה ל[[תהלים אוהל יוסף יצחק]]*'''לחיזוק הרגש ליהדות''', כתבי קודש בקשר לאמירת תהילים, שבועון כפר חב"ד גליון 1861 עמוד 14*'''עננים שחורים בחורף תרפ"ז''', שבועון בית משיח י"ג סיון תש"פ עמוד 52*'''תהלים עם ביאורי חסידות''', ליקוט ועריכה: הרב יהודה כהן, הרב הלל מונדשיין והר' יעקב מאיר סבינר, [[ספריית מעיינותיך]]{{הערה|1=[https://files.anash.org/uploads/2021/03/Ki-karov-60-E.pdf סקירה על הספר בגליון 'כי קרוב' 60, עמוד 15].}}*תהילות יוסף יצחק - במעלת אמירת תהילים (ליקוט ממכתבי וסיפורי רבותינו נשיאינו), הוצאת תורה אור, תשע"ב.  ==קישורים חיצוניים==*'''[https://drive.google.com/file/d/1xNhLuXf7XZsxs13Zz5JLeoQpGiv7Yntf/view סדר אמירת תהילים אחרי התפילה]''', קובץ הערות שוליים'ולמען ילמדו' בופולו י"א ניסן תשפ"ג עמוד 56 {{PDF|}}*[https://chabad.info/moshiach/957665/ "תהילים החיד"א" להחשת הגאולה • להורדה] {{אינפו}} {{PDF|}} 
{{מזמורי ספר התהלים|}}
{{תנך}}
{{ניגוני חב"ד על פסוקי תהלים}}
{{הערות שוליים}}
[[קטגוריה:תנ"ך]]
[[קטגוריה:תהלים|*]]
4,845

עריכות