נר חמישי של חנוכה: הבדלים בין גרסאות בדף

 
(17 גרסאות ביניים של 9 משתמשים אינן מוצגות)
שורה 1: שורה 1:
[[קובץ:נר חמישי.png|ממוזער|דברי הרבי על מעלת נר חמישי של חנוכה]]
[[קובץ:כתיק נר חמישי.png|ממוזער|[[כתבי יד קודש]] על מעלת נר חמישי של חנוכה]]
'''נר חמישי של חנוכה''' הינו יום בו מדליקים בו חמישה נרות חנוכה, אשר חל בתאריך [[כ"ט כסלו]], ערב [[ראש חודש]] [[טבת]]. יום זה מצוין בקרב [[חסידות חב"ד]] כיום עם מעלות גדולות ומיוחדות. כמו כן נוהגים להעניק ביום זה '[[דמי חנוכה]]'.
'''נר חמישי של חנוכה''' (מכונה גם "'''א [[יום טוב]] ביי חב"ד'''"{{הערה|מ[[שיחה|שיחת]] נר חמישי של חנוכה, [[תשמ"ז]].}}) הינו יום בו מדליקים חמישה נרות ב[[חנוכיה]], יום זה מצוין בקרב [[חסידות חב"ד]] כיום עם מעלות גדולות ומיוחדות בין השאר כיון שבו 'גובר' הצד המואר של החנוכיה ומדליקים את האור ברוב הנרות, ונוהגים להעניק ביום זה '[[דמי חנוכה]]' בדגש ובתוספת.
==מעלתו==
ביום זה [[אדמו"ר הזקן]], בעל ה[[תניא]], יצא [[מאסרו השני של אדמו"ר הזקן|ממאסרו השני]] בשנת [[ה'תקס"א]]. הרבי  מסביר, שאירוע זה קשור למעלת נר החמישי.  


הרבי מביא{{הערה|ב[[שיחה]] בליל נר חמישי של חנוכה ה'תשי"ג}} את המחלוקת בין [[בית שמאי]] ל[[בית הלל]], בעניין סדר הדלקת נרות חנוכה, ושבלילה החמישי מתהפך המצב, ומכאן ואילך יש לבית הלל יותר נרות מלבית שמאי. לכן יש ביום הזה שמחה יתרה.  
נר חמישי יחול תמיד בתאריך [[כ"ט כסלו]], ערב [[ראש חודש]] [[טבת]].


בשיחה של הרבי{{הערה|באור ל[[כ"ט כסלו]], נר חמישי של חנוכה בשנת [[ה'תש"מ]]}} מובא, שנר חמישי של חנוכה נבדל מהימים האחרים של חנוכה, שאז ישנה הוספה מיוחדת בעניינים טובים לגבי שאר ימי חנוכה.
==מעלתו של יום זה==
ביום זה [[אדמו"ר הזקן]], בעל ה[[תניא]], יצא [[מאסרו השני של אדמו"ר הזקן|ממאסרו השני]] בשנת [[ה'תקס"א]]. [[הרבי]] מסביר, שאירוע זה קשור למעלת נר החמישי.  


הרבי מביא שם דוגמא, כמו ש[[אדמו"ר הריי"צ]] סיפר, שאביו, [[הרבי הרש"ב]], היה נותן מעות חנוכה בנר רביעי או בנר חמישי של חנוכה.
[[אדמו"ר הריי"צ]] הגדיר יום זה כ'יום טוב חסידי' ("א חסידישער יום טוב"), אך ציין שגם יום טוב חסידי שייך לכלל ישראל ולא לחסידים בלבד{{הערה|שיחת נר חמישי של חנוכה תש"ג, ספר השיחות תש"ג עמוד 22. התוועדויות תשמ"ז חלק ב' עמוד 128.}}.


וכן בין העניינים המיוחדים בנר החמישי של חנוכה שהוא חל בכ"ט בכסלו, שהוא ערב ראש [[חודש טבת]]. ובנוסף על המעלה הכללית בכל ערבי ראש חודש שכולם נקראים כ'[[יום כיפור]]' קטן, ישנה מעלה מיוחדת בערב ראש חודש זה, שהוא חל בימי החנוכה, ואין אומרים בו 'תחנון'.
הרבי מביא{{הערה|1=[https://he.chabad.org/library/article_cdo/aid/2989120 שיחת ליל נר חמישי של חנוכה ה'תשי"ג].}} את המחלוקת בין [[בית שמאי]] ל[[בית הלל]], בעניין סדר הדלקת נרות חנוכה, ושבלילה החמישי מתהפך המצב, ומכאן ואילך יש לבית הלל יותר נרות מלבית-שמאי. לכן יש ביום הזה שמחה יתרה.  


הרבי מוסיף ומבאר שאף על פי שישנם עוד חודשים שבערב שלהם אין אומרים תחנון כמו בערב ראש חודש [[אייר]], כיוון שכל חודש ניסן לא אומרים תחנון וכן גם ערב ראש [[חודש חשוון]] ועוד. מכל מקום, ביום הזה יש בו גדר מיוחד שבערב ראש [[חודש טבת]], כיון שאז שלילת אמירת תחנון קשורה עם  ימי ה[[חנוכה]]. אי אמירת תחנון בימי חנוכה קשור במה שכתוב במגילת תענית שאז אסור להיות שום עניין שהם הפך השמחה, השמחות והיום טוב.
בשיחה של הרבי{{הערה|אור ל[[כ"ט כסלו]], נר חמישי של חנוכה [[ה'תש"מ]].}} מובא, שכבר דובר כמה פעמים שנר חמישי של חנוכה נבדל מהימים האחרים של חנוכה, שאז ישנה הוספה מיוחדת בעניינים טובים לגבי שאר ימי חנוכה.


==לקריאה נוספת==
הרבי מביא שם דוגמא, כמו ש[[אדמו"ר הריי"צ]] סיפר, שאביו, [[הרבי הרש"ב]], היה נותן [[דמי חנוכה|מעות חנוכה]] בנר רביעי או בנר חמישי של חנוכה.
*[https://he.chabad.org/library/article_cdo/aid/2989120 שיחה של הרבי בליל חנוכה נר חמישי בשנת [[ה'תשי"ג]]] באתר בית חב.
 
*שיחה של הרבי בנר חמישי של חנוכה, בשנת [[ה'תש"מ]].
בין העניינים המיוחדים שבנר החמישי של חנוכה הוא שהוא
חל ב[[כ"ט בכסלו]], שהוא ערב [[ראש חודש]] [[טבת]].  ובנוסף על המעלה הכללית מכל ערב ראש חודש שכולם נקרים כך, כ'[[יום כיפור קטן]]', ישנה מעלה מיוחדת בערב ראש חודש זה, שהוא בימי חנוכה, בנר חמישי שאז לא אומרים '[[תחנון]]'.
 
הרבי מוסיף ומבאר שאף על פי שישנם עוד חודשים שאין אומרים תחנון בתפילת מנחה שלפניהם, כמו בערב ראש חודש [[אייר]], כיוון שכל חודש [[ניסן]] לא אומרים תחנון וכן גם ערב ראש חודש [[חשוון]] ועוד, ביום זה, יש בו גדר מיוחד שבערב ראש חודש [[טבת]], כיון שאז שלילת אמירת תחנון קשורה עם  ימי ה[[חנוכה]]. אי אמירת תחנון בימי חנוכה קשור במה שכתוב ב[[מגילת תענית]] שאז אסור להיות שום עניין שהם הפך השמחה, השמחות והיום טוב.
 
==סיפורו של הנר החמישי==
זמן קצר לאחר [[ג' תמוז תשנ"ד]], פירסם הרב [[אהרון דב הלפרין]] עורך [[שבועון כפר חב"ד]] סיפור מופת ארוך ומופלא ב[[שבועון כפר חב"ד]]{{הערה|לימים התפרסם הסיפור בספר 'ורבים השיב מעוון' המאגד סיפורי מופת מהרבי שהתפרסמו בשבועון לאורך השנים.}} תחת הכותרת 'סודו של הנר החמישי'{{הערה|1=[https://abc770.org/article_node_1332/ לקריאת הסיפור באתר חב"ד אור אין סוף].}}, והסיפור גרם להתעוררות גדולה בקרב קהילת חסידי חב"ד בארץ{{מקור}}.
 
בשנים מאוחרות יותר התעורר סביב סיפור זה פולמוס נרחב, כאשר החוקר הרב [[יהושע מונדשיין]] הציג תמיהות המעוררות חוסר אמינות בסיפור כפי שסופר{{הערה|1=[http://www.shturem.net/index.php?section=artdays&id=328 סיפורים וגלגוליהם, '''נפלאות "הנר החמישי"''']}} ומסקנת החוקר כי יש לפקפק גם באמינותם של שאר הסיפורים שנתפרסמו באותה תקופה בסידרת "ורבים השיב מעוון"{{הערה|1=[https://www.kramim.info/article/%D7%A4%D7%A8%D7%A7-%D7%94-%D7%A0%D7%A4%D7%9C%D7%90%D7%95%D7%AA-%D7%94%D7%A0%D7%A8-%D7%94%D7%97%D7%9E%D7%99%D7%A9%D7%99/41027715 נפלאות נר החמישי, פירכות לסיפור הידוע] כרמים}}.
 
==אצל הרבי==
הרבי נשא דברים בפני החסידים פעמים רבות בנר חמישי, אך לאורך השנים חלו שינויים מסויימים באופי ההתכנסות:
*שיחה לתלמידי התמימים - תשי"ב, תשי"ג, תשי"ד, תשט"ו, תשט"ז, תשי"ז, תשי"ח, תשי"ט, תש"כ, תשכ
*[[התוועדות]] - תש"ל, תשל"ו, תש"מ
*[[ראלי]] - תשמ"ג, תשמ"ו, תשמ"ז, תשמ"ט, תש"נ


==קישורים חיצוניים==
==קישורים חיצוניים==
*[https://he.chabad.org/library/article_cdo/aid/4279864 שיחה של הרבי בליל חנוכה נר חמישי בשנת [[ה'תשי"ב]]] באתר בית חב"ד.
*[https://he.chabad.org/library/article_cdo/aid/4279864 שיחה של הרבי בליל חנוכה נר חמישי בשנת [[ה'תשי"ב]]] באתר בית חב"ד.
*הרבי מדבר על מעלת הנר החמישי ב[[יידיש]] [[קובץ:Icons-mini-file_acrobat.gif|16x16px|קובץ PDF|קישור=http://chabadpedia.co.il/images/b/b7/Vol_15%2C_p_545.pdf]]
{{חנוכה}}
{{הערות שוליים}}
{{הערות שוליים}}
{{חנוכה}}
 
[[קטגוריה:חנוכה]]
[[קטגוריה:חנוכה]]
625

עריכות