פתיחת התפריט הראשי

שינויים

נוספו 5,352 בתים ,  09:50, 28 בספטמבר 2023
[[קובץ:קיצותשנ.jpg|200px|ממוזער|שמאל|הקובץ שחילק [[הרבי]] ב[[ערב ראש השנה]] [[תש"נ]]]]הקונטרס '''עריכת קיצורים והערות לספר לקוטי אמרים''' הוא אוסף מכתביו של [[אדמו"ר הצמח צדק]] על [[ספר התניא]], שנמצאו ב[[ספריית אגודת חסידי חב"ד]]. בספר נכללו רק כתבי הצמח צדק שנכתבו על ספר התניא ולא שאר ביאוריו על התניא הפזורים ב[[אדמו"ר הצמח צדק#ספריו|ספריו]]{{בעבודההערה|דברי הרבי בהקדמת הספר}}. נלקט ונערך על ידי [[הרבי]].
הספר '''עריכת קיצורים והערות לספר לקוטי אמרים''' הוא אוסף מכתביו של קונטרס זה חולק על ידי הרבי, בצירף דולר ל[[אדמוצדקה]] ביום חמישי ליל כ"ר הצמח צדקט [[אלול]] על [[ספר התניאתשמ"ט]], שנמצאו בערב [[ספריית אגודת חסידי חב"דראש השנה]]. הספר נלקט ונערך על ידי "מנחם שניאורסאהו" ([[כתש"ק אדמו"ר שליט"אנ]]). בספר נכללו רק כתבים שנכתבו במיוחד על , לרגל מלאות באותו היום מאתיים שנה להולדת [[ספר התניאהרבי הצמח צדק]] ולא ביאוריו התניא הפזורים ב([[אדמוכ"ט אלול תקמ"ר הצמח צדק#ספריו|ספריוט]]{{הערת שוליים|דברי הרבי בהקדמת הספר}}).
==תוכן הספר==
 ===כתבי אדמו"ר הצמח צדקהספר=== ====*קיצור [[תניא==== =====קיצור ]] א'===== קיצור א' כולל - קיצור לפרקי ה[[לעשרים ושמונה פרקי תניא]] (מ[[ליקוטי אמרים - פרק א'|פרק א']] ועד [[ליקוטי אמרים - פרק כ"ח|פרק כ"ח]]. לשונו של הקיצור הנ"ל היא לשון ) בלשון קלה, הוא פחות עוסק בעניינים התורניים והקבליים שבפרק ויותר עוסק בדרכי וסיכום הדרכים ב[[עבודת השם]] שבפרק, ללא הדיונים התורניים והקבליים שבכל פרק. לחלק מהפרקים ישנו יש גם 'קיצור דקיצור'{{הערת שולייםהערה|לשון הרב [[אברהם צבי ברודנא]] בספר [[קיצור תניא]] - בו הוא מביא את הקיצור הנ"ל בעריכה שונה}} המגדיר במילים ספורות את תוכן הפרק. =====*קיצור תניא ב'===== הקיצור הב' הוא - קיצור תניא מפרק י"א עד סוף לקוטי אמרים. שפתו קשה , בשפה עיונית ומורכבת והוא עוסק ועוסק בעיקר בעניינם ה'קבליים' שבפרק, . נוסף לכך, ממעט הקיצור לדבר על ה[[אדם]] אלא על דרגותיו. ה"קיצור" הוא בדרך-כלל הקיצור הוא ארוך, לעיתים ולעיתים ישנו '[[ד"ה]]' אחד על ג' פרקים.  ====*הגהות==== בספר נדפסו "- הגהות" מאדמו[[אדמוהצ"צ הצמח צדק]] על [[ספר התניא]](בעיקר על ליקוטי אמריםברובם יש גם על [[אגרת התשובה]] ואגרת הקודש ועל [[שער היחוד והאמונה]] ישנם רק שתי הגהות אלו הינם ). רובם מכילים ציונים ומראי מקומות, ובחלקם הקטן אף ביאורים קצרים. ינשם ישנם הגהות שבהם מספר אדמו"ר הצמח צדק מתי כתב [[אדמו"ר הזקן]] הגהות אלו. רוב ההגהות הינם על [[ליקוטי אמרים]] וחלק על [[אגרת התשובה]] ו[[אגרת הקודש]], שניים מהם הם על [[שער היחוד והאמונה]]. ====מאמר==== *[[מאמר]] - [[ד"ה]] 'להבין הקושיא הנזכרת בתחלת ספר התניא', המתרץ את קושיית [[אדמו"ר הזקן]] ב[[לקוטי אמרים פרק א']] יחד עם עוד מאמרי [[רז"ל]]. ====*הגהות וביאורים==== - הגהות וביאורים על [[ספר התניא]] מכתב יד. רוב ההגהות הינם ביאורי ענינים בספר התניא. רובם עוסקים בביאור עניינים בתניא ומיעוטם - מ"מ מראי מקומות וציונים. הגהות אלו הינם ברובם ארוכות מאד ועוסקות בנושאים [[פילוסופיה|פילוספיים]] ו[[קבלה|קבליים]] עמוקים.
===הוספות===
*הערות מוהרש"ב - לקובץ מצורפים ששה עמודים מהערות וביאורי [[אדמו"ר הרש"ב]] על [[ספר של בינונים]], על פרקים ב-ג, ו-י.
*מדברי [[אדמו"ר הריי"צ]] - מצורפים לקובץ סדרת אגרות, רשמות ושיחות מאדמו"ר הריי"צ על אודות [[ספר התניא]], כתיבתו וחלקיו. רשימות אלו שימשו בסיס ויסוד לחלקים נרחבים מ[[ספר התולדות אדמו"ר הזקן]].
*פקסימליות - בראש הספר הכניס הרבי: צילום של ארבעה דפים מ[[כתי"ק]] של [[אדמו"ר הזקן]] מתוך [[תניא מהדורא קמא]], צילום של שני דפים מתוך תיאורי אדמו"ר הריי"צ את הכתבים שמופיעים בפסר וצילום של התניא דפוס ראשון - [[סלוויטא]] [[תקנ"ז]]. בסוף הספר הכניס הרבי פאקסימלייא מרשימת אדמו"ר הריי"צ - תיאור על אודות הספר [[תניא מהדורא קמא]].
*הערות וציונים מהמו"ל - בנוסף נדפסו מאות הערות, ביאורים, ציונים ומראי מקומות לספרים אחרים ולכתבי יד אחרים של [[ספר התניא]], בעריכת [[הרבי]].
==הדפסת הספר==הערות כ[[קובץ:קיצותשח.jpg|200px|ממוזער|שמאל|המהדורה הראשונה]]המהדורה הראשונה של הספר יצאה לאור על ידי [[קה"ק מוהרשת]] בעריכתו של [[הרבי]] בכ' [[מנחם אב]] [[תש"ב====ח]] לרגל היארצייט של [[רבי לוי יצחק]]. נדפס על ידי הרב [[מרדכי שוסטרמן]] נסדר בדפוס האחים גערץ.
לקובץ מצורפים ששה עמודים מהערות וביאורי כבאגרת [[הרבי]] מיום [[ז' ניסן]] [[תש"ק ט]] כותב הרבי{{הערה|[[אדמו"ר הרש"באגרות קודש]] נ"ע על כרך ג' עמוד צז. בפנים בתרגום חפשי מ[[ספר של בינוניםאידיש]], .}}:{{ציטוטון|להבנת כללות הפרק של תניא חלק א' – ניתן להסתייע סיוע רב בקיצורי הפרקים שערך הצמח צדק (נדפסו על פרקים ב-ג, ו-יידי קהת)}}.
====מדברי מהדורה שניה, גם היא בהוצאת קה"ת הודפסה בהוראת הרבי{{הערה|[[שלשלת היחס]].}}, לרגל מאתיים שנה להולדת [[אדמו"ר הרייהצמח צדק]], כמהדורת צילום עם הוספות. במהדורה זו נוספו: א. פתח דבר עליו חתומה [[מערכת אוצר החסידים]]. ב. [[מאמר]] [[דא"ח]] נוסף מאדמו"ר הצמח צדק [[ד"ה]] "תניא.. משבעין אותו" מתוך כתב היד הנמצא בספריית אגודת חסידי חב"ד{{הערה|מתוך ה'פתח דבר' למהדורה החדשה}}. ג. פקסמיליא מגוכתי"צ====ק [[הרבי הצמח צדק]] בקיצור הראשון. ד. לוח התיקון למהדורה הישנה.
כמו כן מצורפים לקובץ סדרת אגרות== חלוקתו על ידי הרבי ==לקראת כ"ט אלול ה'תשמ"ט, רשמות ושיחות מערב ר"ה תש"נ, יום הולדת ה[[שנת המאתיים|מאתיים]] של [[כ"ק אדמו"ר הריי"צהצמח צדק]] (תקמ"ט - תשמ"ט), הורה הרבי על אודות הדפסת הוצאה חדשה של קובץ "קיצורים והערות לספר לקוטי אמרים" לאדמו"ר ה[[ספר התניאצמח צדק]], כתיבתו וחלקיושבעריכת הרבי.
רשימות אלו שימשו בסיס ויסוד לחלקים נרחבים מבאור לערב [[ספר התולדות אדמו"ר הזקןראש השנה]], חילק הרבי לכל אחד ואחד את הקובץ כ"מזכרת נצח - לעורר על לימוד פנימיות-התורה", בצירוף שטר של דולר לצדקה.
====פאקסימליות====עם שוב הרבי מה"[[האוהל]]" בשעות הערב, נכנס לבית-הכנסת הגדול ופנה לעבר מקומו שעל-גבי הבימה המיוחדת שהוכנה לחודש תשרי, להתפלל [[תפילת מנחה]] ומעריב. באותה שעה היה כבר בית-הכנסת מלא וגדוש מפה-לפה. אחרי התפילות, הסתובב אדמו"ר כלפי ה'עולם' וניגש לעבר ה"סטנדר" המיוחד, והחל בהשמעת שיחת-קודש לכבוד היום, יומה האחרון של שנת [[תשמ"ט]] ויום-הולדתו המאתיים של אדמו"ר ה"צמח-צדק" - כשקורא לנצלו בתכלית, בתור השלמה לשנה העומדת על הסף וכהכנה לזו שבפתח.
בראש הספר הכניס במהלך השיחה הופתע הציבור לשמוע כי הרבי: צילום של ארבע דפים מ[[כתייחלק, בעצמו, לכל אחד מהנוכחים, קובץ "קיצורים והערות לספר לקוטי אמרים"ק]] של [[אדמומאדמוהזקן]] מתוך [[תניא מהדורא קמא]]הצמח-צדק, צילום של שני דפים מתוך תיאורי [[(בעריכת אדמו"ר הריי"צ]] את הכתבים שמופיעים בפסר וצילום של התניא דפוס ראשון ), שהודפס זה- עתה, בהוצאה חדשה, על פי הוראת [[סאלוויטא]] [[תקנ"זהרבי]].
בסוף הספר הכניס הרבי פאקסימלייא מרשימת [[אדמוהסביר, שמטרתו היא שהספר ישמש ל"מזכרת-נצח"ר הריי"צ]] שתעורר על לימוד תורתו של הצמח- תיאור על אודות הספר [[תניא מהדורא קמא]]צדק, ותורתם של נשיאי חב"ד בכלל, ופנימיות-התורה בכללות דכללות".
====הערות וציונים מהמו"ל=תוכן הקובץ===קובץ זה נערך על ידי [[הרבי]], והוא מכיל אוסף מכתביו של [[אדמו"ר הצמח צדק]] על ספר התניא:* ב' קיצורים על התניא: האחד על 28 הפרקים הראשונים, בלשון קלה. והשני - מפרק י"א עד סוף לקוטי אמרים, בשפה עיונית ומורכבת יותר.* הגהות על התניא, המכילים ציונים ומראי מקומות ובחלקם אף ביאורים קצרים.* מאמר ד"ה 'להבין הקושיא הנזכרת בתחלת ספר התניא', המתרץ את קושיית [[אדמו"ר הזקן]] בלקוטי אמרים פרק א'.* הגהות וביאורים על [[ספר התניא]] מכתב יד. רובם הם ביאור עניינים ומיעוטם - מראי מקומות וציונים.
בנוסף נדפסו כמו כן מובא בקובץ "'''הוספות'''": א) הערות ממוהרש"ב ומדברי אדמו"ר הריי"צ. ב) פקסימליות - צילום ארבעה דפים מכתי"ק [[אדמו"ר הזקן]] מתניא מהדורא קמא. וכן צילום מרשימת [[אדמו"ר הריי"צ]] אודות התניא מהדורא קמא. ג) הערות וציונים מהמו"ל - מאות הערות, ביאורים, ציונים ומראי מקומות לספרים אחרים ולכתבי יד אחרים של [[ספר התניא]], בעריכת [[הרבי]].
הערות אלו מכילים שבעמהדורה זו, השניה, שהודפסה לרגל מאתיים שנה להולדת [[אדמו"ר הצמח צדק]], הינה מהדורת צילום של ההוצאה הראשונה עם כמההוספות ו'לוח התיקון' למהדורה הישנה. במשך למעלה משלש שעות עמד הרבי וחילק לכל אחד -עשרה עמודיםאנשים, נשים ואפילו תינוקות - את הספר האמור, שנדפס בכריכה בצבע כחול, כשבתוכו מצורף שטר של דולר לצדקה. לכמה שביקשו עבור מישהו אחר לא נתן.
==מהדורות הספר==לפני שיצא הרבי מבית הכנסת, לקח לעצמו ספר "קיצורים והערות". כשיצא עמדו כמה שעוד לא קיבלו, והרבי נתן להם.
המהדורה הראשונה הציבור שמח על המתנה שבאה לידו, ואף בשעות הלילה המאוחרות עדיין ניתן היה להבחין ב" 770" בקבוצות-קבוצות היושבות ו"עוסקות" בדפים ה"טריים" - של הספר יצאה לאור על ידי [[קההחדש. כמו כן, הגו התמימים ואנ"ת]] בעריכתו של [[ש, במאמר הרבי]] בכ' [[מנחם אב]] [[תשד"ה "ח]] לרגל היארצייט יום טוב של [[רבי לוי יצחק]]ר"ה שחללהיות בשבת" שהופיע זה עתה לכבוד היום וימי ראש-השנה.
המהדורה השנייה יצאה לאור על ידי [[קה"ת]] בהוראת הרבי{{הערת שוליים|[[שלשלת היחס]].}} לרגל מאתיים שנה להולדת [[אדמו"ר הצמח צדק]], כמהדורת צילום עם הוספות. ===הוספות במהדורה השניה=קישורים חיצוניים== *פתח דבר עליו חתומה '''[[מערכת אוצר החסידים]] *[[מאמר]] [[דא"ח]] נוסף מ[[אדמו"ר הצמח צדק]] [[ד"ה]] "תניא212.199.197.238/images/news/38373_news_15092009_4616.משבעין אותו" pdf קיצור התניא]''' בעיצוב חדשני ומאיר עיניים, מתוך כתב היד הנמצא ב[[ספריית אגודת חסידי חב"ד]]הספר קיצורים והערות {{הערת שוליים|מתוך ה'פתח דבר' למהדורה החדשהPDF}}. *פקסמיילא מגוכתי"ק ['''[הרבי הצמח צדק]] בקיצור הראשוןhttp://he*לוח הציקון למהדורה הישנהchabad==חלוקתו== בכ"ט [[אלולorg/multimedia/media_cdo/aid/3527522 חלוקת קיצורים והערות על התניא]] [[תשמ"ט]], ערב [[ראש השנה]] [[תש"נ]], לרגל מלאות באותו היום מאתיים שנה להולדת [[הרבי הצמח צדק]] ב[[כ"ט אלול תקמ"ט]], חילק [[הרבי]] בידו הק' ספר זה בהמדורתו החדשה בתוספת [[דולר]] ל'' {{וידאו}} {{בית חבד}} בתוך מגזין הוידאו השבועי של [[צדקהjem]].
{{תבנית:במחיצת הרבי}}
{{הערות שוליים}}
 
[[קטגוריה:ספרי אדמו"ר הצמח צדק]]
[[קטגוריה:חלוקות מיד הרבי]]
1,331

עריכות