14,699
עריכות
מ (החלפת טקסט – " ע"י " ב־" על ידי ") |
מ (החלפת טקסט – " – " ב־" - ") |
||
שורה 26: | שורה 26: | ||
== מיקום השולחן ואביזריו == | == מיקום השולחן ואביזריו == | ||
השולחן עמד בצפון אוהל מועד. אורכו | השולחן עמד בצפון אוהל מועד. אורכו - לאורך המשכן, קצהו המערבי - במרחק 5 אמות מפרוכת קודש הקודשים, וקצהו הצפוני - במרחק ½2 אמה מקרשי הקיר הצפוני (ברייתא דמלאכת המשכן). | ||
השולחן נעשה מעצי שיטים, וצופה כולו בזהב טהור. מידות השולחן: אורכו | השולחן נעשה מעצי שיטים, וצופה כולו בזהב טהור. מידות השולחן: אורכו - 2 אמה, רוחבו - 1 אמה, וגובהו - ½1 אמה. | ||
אביזרי השולחן מפורטים בפסוק: ועשית קערותיו וכפותיו וקשותיו ומנקיותיו<REF>שמות כ"ה, כ"ט.</REF>. | אביזרי השולחן מפורטים בפסוק: ועשית קערותיו וכפותיו וקשותיו ומנקיותיו<REF>שמות כ"ה, כ"ט.</REF>. | ||
שורה 35: | שורה 35: | ||
== קערותיו == | == קערותיו == | ||
עבור אפית צורת לחם הפנים והשהייתו, יצרו שתי סוגי קערות. (לדעת הרמב"ם, שלשה דפוסים של זהב היו להם | עבור אפית צורת לחם הפנים והשהייתו, יצרו שתי סוגי קערות. (לדעת הרמב"ם, שלשה דפוסים של זהב היו להם - תמידים ומוספים,<REF>פרק ה'.</REF>. אחת של ברזל שבה אפו את לחם הפנים בכל ערב שבת, והשניה של זהב שבתוכה הניחו את לחם הפנים לאחר אפיתו עד לשבת בבקר. בשבת בבקר לקחו את לחם הפנים מקערות הזהב, והניחו על השולחן במשכן. | ||
צורת קערות הברזל נעשתה כצורת לחם הפנים, וצורת קערות הזהב נעשתה כתיבה פרוצה, כלומר, משטח תחתון (בגודל לחם הפנים), בעל שתי דפנות לרוחבו - בגובה שני טפחים. | צורת קערות הברזל נעשתה כצורת לחם הפנים, וצורת קערות הזהב נעשתה כתיבה פרוצה, כלומר, משטח תחתון (בגודל לחם הפנים), בעל שתי דפנות לרוחבו - בגובה שני טפחים. | ||
שורה 60: | שורה 60: | ||
המנקיות הם לוחות מזהב, ברוחב 5 טפחים ובגובה 21 טפחים (כלומר, ½3 אמה). המנקיות נקראו גם "סניפים". | המנקיות הם לוחות מזהב, ברוחב 5 טפחים ובגובה 21 טפחים (כלומר, ½3 אמה). המנקיות נקראו גם "סניפים". | ||
לשולחן היו 4 סניפים, שהועמדו על הארץ בשני קצות אורך השולחן, שנים בכל צד. הסניפים הוצמדו לשולחן באמצעות בדי השולחן. הסניפים בלטו מעל גובה השולחן 12 טפחים (גובה השולחן | לשולחן היו 4 סניפים, שהועמדו על הארץ בשני קצות אורך השולחן, שנים בכל צד. הסניפים הוצמדו לשולחן באמצעות בדי השולחן. הסניפים בלטו מעל גובה השולחן 12 טפחים (גובה השולחן - 9 טפחים). בגובה הסניפים שמעל השולחן, נקדחו 14 חורים <REF>מנחות צז.</REF> בחמש שורות. בכל שורה נקדחו 3 חורים, ובשורה העליונה נקדחו רק 2 חורים. המרחק בין השורות היה 2 טפחים. לתוך החורים מצד לצד הושחלו 28 הקשוות (חצאי צינור מזהב). על ידי כך נוצרו 5 מדפים חלולים בכל צד (שהמרחק ביניהם 2 טפחים). על מדפים אלה הונח לחם הפנים, לחם אחד בכל מדף. | ||
במערכה המזרחית הונחו 6 לחמים, וכן במערכה המערבית. הלחם התחתון שבכל מערכה הונח על דף השולחן. | במערכה המזרחית הונחו 6 לחמים, וכן במערכה המערבית. הלחם התחתון שבכל מערכה הונח על דף השולחן. | ||
שורה 69: | שורה 69: | ||
ללחם הפנים כינויים נוספים והם: לחם התמיד <REF>במדבר ד.</REF>, ולחם המערכה<REF>דברי הימים א, ט'.</REF>. | ללחם הפנים כינויים נוספים והם: לחם התמיד <REF>במדבר ד.</REF>, ולחם המערכה<REF>דברי הימים א, ט'.</REF>. | ||
מלאכת אפית לחם הפנים היתה מעשה אומנות <REF>[[יומא]] ל"ה.</REF>, משום שכל לחם נעשה משני עשרונים (עשרון אחד = 2.42 ק"ג) קמח סולת. אורך בצק הלחם לפני קיפולו | מלאכת אפית לחם הפנים היתה מעשה אומנות <REF>[[יומא]] ל"ה.</REF>, משום שכל לחם נעשה משני עשרונים (עשרון אחד = 2.42 ק"ג) קמח סולת. אורך בצק הלחם לפני קיפולו - 10 טפחים, רוחבו - 5 טפחים, ועוביו טפח <REF>[[מנחות]] צז.</REF>. את הבצק הניחו בקערת האפיה מברזל שאורכה 6 טפחים. את דפנות אורך הבצק קיפלו משני צידי הקערה לגובה. כך שלאחר האפיה נתקבל לחם באורך - 6 טפחים, ברוחב - 5 טפחים, ובגובה - 2 טפחים (נלענ"ד שהבצק הצטמק בגובהו 1 טפח מכל צד), כצורת "תיבה פרוצה" לדעת ר' חנינא. (לדעת ר' יוחנן הייתה צורתו כמו "ספינה רוקדת". כלומר, שלמטה אין לה תחתית ולמעלה היא רחבה.<REF>מנחות צד.</REF>). | ||
==קישורים חיצוניים== | ==קישורים חיצוניים== |
עריכות