שינויים

קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
נוספו 148 בתים ,  18:46, 5 במרץ 2013
מ
אין תקציר עריכה
קרוב לחמישה מליון יהודים גרו באזורים שהוגדרו כ"תחום המושב", ונאסר עליהם להתגורר באזורי "רוסיה הקדושה". היהודים שאיכלסו את תחום המושב, כ־10% מכלל האוכלוסייה של האזור, חיו ברובם בכפרים ובעיירות ("שטעטלך") בתנאים קשים ובצפיפות מרובה, והתפרנסו בעיקר ממסחר ורוכלות.
החסידים ברובם גרו בכפרים והעירות שבתחום המושב , והעיירה [[ליובאוויטש]] היתה גם היתה היא בתחום המושב, . חסידים ספורים שהיו גבירים ברובם סוחרים אמידים בעלי קשרי מסחר עם ראשי השלון, השיגו אישורים להתגורר בערים הגדולות כגון פטרבורג ומוסקבה.
[[רבותינו נשיאנו]] בהיותם רועי ישראל האמיתיים דאגו דאגה רבה לאותם יהודים מגורשים החל מאדמו"ר הזקן שיצא למסע למען היהודים המגורשים בסביבות שנת [[תק"ע]], וכאשר בא ר' [[ברוך ממז'יבוז']] בטענה לאדמו"ר הזקן מדוע הוא בא לסביבתו, על כך ענה הרבי שהוא לא יכל לסבול את הצער והיסורים של אנשי הכפרים המגורשים ומושלכים בחוצות נפוחי כפן, ולכן יצא לעזרתם.
אדמו"ר ה[[צמח צדק]] בהיותו בפטרבורג בשנת [[תר"ג]](?) ב[[אסיפת הרבנים תר"ג|אסיפת הרבנים]], השתדל רבות למען יהודי תחום המושב ודרש כי ירחיבו את התחום ויתנו ליהודים להתגורר באחוזות וכפרים שאדוניהם מאפשרים זאת.דבריו הישפעו השפיעו באופן חלקי ונחקק שהאיסור ממשיך אבל יהודים שיתגוררו במקומות מסוימים אלה אסור לגרשם.
[[אדמו"ר הרש"ב]] ובנו [[אדמו"ר הריי"צ]] עסקו גם הם רבות למען יהודי תחום המושב, ריבוי מכתבים של הרבי הרש"ב דנים בדרכי העזרה ליהודים אלו.

תפריט ניווט