הבדלים בין גרסאות בדף "פורטל:קראון הייטס/ערך נבחר/2"

מתוך חב"דפדיה, אנציקלופדיה חב"דית חופשית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
(יצירת דף עם התוכן "'''הבריחה הגדולה מקראון הייטס''' היא כינויו של תהליך שנמשך מספר שנים החל משנת תש"כ ואילך, ...")
 
 
(גרסת ביניים אחת של אותו משתמש אינה מוצגת)
שורה 1: שורה 1:
'''הבריחה הגדולה מקראון הייטס''' היא כינויו של תהליך שנמשך מספר שנים החל משנת [[תש"כ]] ואילך, במהלכו עזבו [[יהודים]] רבים את מגוריהם בשכונה היהודית במרכז ברוקלין, ועברו לשכונות סמוכות, במקביל התבצע תהליך הפוך של הגירת תושבים אפרו-אמריקאים אל השכונה, אוכלוסיה זו השתייכה למעמד סוציו-אקונומי נמוך. ככל שהתגבר התהליך, הפכה את השכונה לאזור מוכה פשע שנחשב כמסוכן למגורים. בשיאה של הבריחה, נמכרו בנינים שלמים במחירי הפסד, ויהודים מכרו את כל מה שהיה ביכולתם, כולל [[בית כנסת|בתי כנסת]] ומוסדות תורה וחסד.
+
<table align=left><tr><td>[[קובץ:התוועדות י''ט כסלו בשאלאש.jpg|none|150px|הרבי בכניסתו להתוועדות י"ט כסליו בשאלאש]]</td></tr></table>
 +
'''[[השאלאש]]''' היה מבנה ארעי שנבנה משמאל לבניין [[770]] לצורך ה[[תפילות]] בימים הנוראים והתוועדויות של [[הרבי]] לאורך ימות השנה. בעבר שימש המקום לחניית אמבולנסים של המרפאה שפעלה בבניין קודם שנרכש על ידי [[אגודת חסידי חב"ד]], ולאחר שמספר החסידים גדל ונוצר לחץ גדול ב{{ה|זאל הקטן}} הוחלט על בנייתו משמאל ל-770.
  
[[הרבי]] זעק בכאב כנגד התופעה, ודרש מה[[חסידים]] לשמור על הצביון היהודי בשכונה ולהימנע ממכירת בתים לגויים, כשלצורך כך הקים מערכת של תעמולה וועד פועל, ונשא שיחות רבות בפני החסידים בהם ציטט מהמקורות התורניים בדבר האיסור שבמעשים אלו, והחובה החלה על כל אחד מהתושבים לשמור על הצביון היהודי.
+
בשנים הראשונות השאלאש לא תוחזק כהוגן והשהות במקום נהפכה לעתים לבלתי נסבלת. בסוף שנת [[תשי"ט]] החלו בשיפוצים מאסיביים למבנה, אמו אותו לגשם, לרוח ולקור וגדרו אותו מצידיו הפונים לרחובות [[איסטרן פארקווי]] ו[[יוניון]]. כתקרה מתחו ברזנט שב[[חג הסוכות]] הוחלף לסכך. בהמשך הותקנו חלונות אוורור ב"תקרה", נוספה בימה מתקפלת ששימשה את הרבי בעת ההתוועדויות, ומאחורי הבימה הותקן חלון הפונה לרחוב יוניון, בו הבחורים יכלו לעמוד ולצפות במהלך ההתוועדות. לאחר זמן קצר הורה הרבי לסגור את החלון.
  
כתוצאה מפעילותו של הרבי, נשארה בשכונת קראון הייטס קהילה יהודית תוססת, בשונה מהשכונות הסמוכות לה בראנזוויל ואיסט פלטבוש שהיו בעבר מאוכלסות בקהילות יהודיות פעילות וכיום אין בהם אוכלוסיה יהודית.
+
בחורף [[תשכ"ה]] נקנה בניין מספר [[788 איסטרן פארקווי|788]] שמשמאל ל-770, וב[[אלול]] [[תשכ"ז]] החלו עבודות הכשרה במרתף הבניין להפיכתו ל"{{ה|זאל הגדול}}".
 
<br />
 
<br />
 
<div style="direction: ltr;">
 
<div style="direction: ltr;">
'''[[הבריחה הגדולה מקראון הייטס|לערך המלא]]'''
+
'''[[השאלאש|לערך המלא]]'''
 
</div>
 
</div>

גרסה אחרונה מ־13:51, 27 באפריל 2014

הרבי בכניסתו להתוועדות י"ט כסליו בשאלאש

השאלאש היה מבנה ארעי שנבנה משמאל לבניין 770 לצורך התפילות בימים הנוראים והתוועדויות של הרבי לאורך ימות השנה. בעבר שימש המקום לחניית אמבולנסים של המרפאה שפעלה בבניין קודם שנרכש על ידי אגודת חסידי חב"ד, ולאחר שמספר החסידים גדל ונוצר לחץ גדול בזאל הקטן הוחלט על בנייתו משמאל ל-770.

בשנים הראשונות השאלאש לא תוחזק כהוגן והשהות במקום נהפכה לעתים לבלתי נסבלת. בסוף שנת תשי"ט החלו בשיפוצים מאסיביים למבנה, אמו אותו לגשם, לרוח ולקור וגדרו אותו מצידיו הפונים לרחובות איסטרן פארקווי ויוניון. כתקרה מתחו ברזנט שבחג הסוכות הוחלף לסכך. בהמשך הותקנו חלונות אוורור ב"תקרה", נוספה בימה מתקפלת ששימשה את הרבי בעת ההתוועדויות, ומאחורי הבימה הותקן חלון הפונה לרחוב יוניון, בו הבחורים יכלו לעמוד ולצפות במהלך ההתוועדות. לאחר זמן קצר הורה הרבי לסגור את החלון.

בחורף תשכ"ה נקנה בניין מספר 788 שמשמאל ל-770, ובאלול תשכ"ז החלו עבודות הכשרה במרתף הבניין להפיכתו ל"זאל הגדול".

לערך המלא