הבדלים בין גרסאות בדף "משה דובינסקי"

מתוך חב"דפדיה, אנציקלופדיה חב"דית חופשית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
מ (החלפת טקסט – "'''אוצר החסידים''' " ב־"אוצר החסידים ")
 
(18 גרסאות ביניים של 9 משתמשים אינן מוצגות)
שורה 1: שורה 1:
הרב '''משה דובינסקי''' ([[תרס"ב]]-[[כ"ה אלול]] [[תשנ"ה]]) היה [[שד"ר]] של ישיבת [[תומכי תמימים המרכזית]] ו[[משפיע]] בשכונת [[קראון הייטס]].
+
[[קובץ:משה דובינסקי.jpg|שמאל|ממוזער|250px|ר' משה דובינסקי]]
 +
הרב '''משה הכהן דובינסקי''' ([[תרס"ב]] - [[כ"ה אלול]] [[תשנ"ה]]) היה [[שד"ר]] של ישיבת [[תומכי תמימים המרכזית]] ו[[משפיע]] בשכונת [[קראון הייטס]].
  
 
==תולדות חיים==
 
==תולדות חיים==
שורה 6: שורה 7:
 
למד ב[[תומכי תמימים ליובאוויטש]] ובמשך תקופה מסויימת לאחר נישואיו עם רעייתו רבקה עבד כ[[משפיע]] בישיבת [[תומכי תמימים נעוועל]] תחת ניהולו של ה[[משפיע]] הרב [[יחזקאל פייגין]].
 
למד ב[[תומכי תמימים ליובאוויטש]] ובמשך תקופה מסויימת לאחר נישואיו עם רעייתו רבקה עבד כ[[משפיע]] בישיבת [[תומכי תמימים נעוועל]] תחת ניהולו של ה[[משפיע]] הרב [[יחזקאל פייגין]].
  
בתקופת [[מלחמת העולם השניה]] הגיע ל[[ארץ ישראל]] והתיישב ב[[תל אביב]] שם כיהן כ[[משגיח]] ב[[אחי תמימים תל אביב|ישיבת אחי תמימים]] שפעלה בעיר. בתקופה זו היה ממקורביו של ה[[משפיע]] ר' [[זלמן משה היצחקי]], והיה מבלה שעות ארוכות בלימוד וב[[התוועדות|התוועדויות]] עם אחיו של הרבי ר' [[ישראל אריה לייב שניאורסון]], אותו הכיר עוד מתקופת ילדותו ביקטרינוסלב.
+
ב[[כ"ה שבט]] [[תרצ"ה]] עלה ל[[ארץ ישראל]] והתיישב ב[[תל אביב]] שם כיהן כ[[משגיח]] ב[[אחי תמימים תל אביב|ישיבת אחי תמימים]] שפעלה בעיר. בתקופה זו היה ממקורביו של ה[[משפיע]] ר' [[זלמן משה היצחקי]], והיה מבלה שעות ארוכות בלימוד וב[[התוועדות|התוועדויות]] עם אחיו של הרבי ר' [[ישראל אריה לייב שניאורסון]], אותו הכיר עוד מתקופת ילדותו ביקטרינוסלב.
  
לאחר [[קבלת הנשיאות]] על ידי [[הרבי]], היגר לניו יורק והתיישב בשכונת [[קראון הייטס]] בסמוך לחצרו של [[הרבי]], ושימש כחבר הצוות הרוחני בישיבת [[תומכי תמימים המרכזית]], כ[[שד"ר]] לאיסוף תרומות להחזקת הישיבה, וכ[[משפיע]] שעסק עם הדרכתם הרוחנית של תושבי השכונה.
+
הרב [[חיים אשכנזי]] סיפר שסבתו הרבנית לאה קרסיק הקימה מעין קונדיטוריה בביתה, היא הייתה אופה עוגות ומוכרת אותן לחנויות. חתנה הרב [[משה אשכנזי]], היה מוביל את העוגות לקונדיטוריות למכירה ומכך התפרנסו. פעם הלך הרב משה ברחוב עם עוגה בדרכו לאחת הקונדיטוריות, ושבדרכו פגש את ר' משה דובינסקי ור' [[נחום גולדשמיד]] שהיו חברים טובים. "משה, מה אתה סוחב איתך?" אמר להם "עוגה". "אה, יופי! לנו יש 'משקה' ולך יש עוגה, זו סיבה להתוועד", אמרו. נכנסו לבית כנסת והתוועדו במשך כמה שעות.
 +
 
 +
ב[[י"א אדר ב']] [[תש"ח]] היגר לניו יורק והתיישב בשכונת [[קראון הייטס]] בסמוך לחצרו של [[הרבי]]. .
 +
 
 +
הרב [[לייבל גרונר]] סיפר שהרב דובינסקי היה בין החסידים שכבר במהלך השבעה על הרבי הריי"צ קיבלו על עצמם את נשיאותו של [[הרבי]], והתייחסו אליו כרבי לכל דבר, כאשר הרב דובינסקי פנה אל הרבי במהלך השבעה פנה אליו תמיד בשם התואר "הרבי". הרבי ניסה למנוע אותו, אך הוא המשיך.
 +
 
 +
הרב דובינסקי שימש כחבר הצוות הרוחני בישיבת [[תומכי תמימים המרכזית]], כ[[שד"ר]] לאיסוף תרומות להחזקת הישיבה, וכ[[משפיע]] שעסק עם הדרכתם הרוחנית של תושבי השכונה.
 +
 
 +
באחד ממסעותיו לגיוס כספים בדדטרויט, התנה 'מתנגד' מקומי את סיועו לרב דובינסקי באיסוף הכספים על ידי נתינת כתובות ושיחות עם בעלי אמצעים בכך שהרב דובינסקי יספר לרבי שהשליח במקום הרב [[מאיר אבצן]] [[פרסום זהות משיח|מפרסם כי הרבי הוא משיח]]. הרב דובינסקי נאלץ להסכים וכשסיפר זאת לרבי ענה לו הרבי, "וואס קען איך טאן, אז ער מיינט מיט אין אמת"{{הערה|"מה אוכל לעשות, שמתכוון הוא באמת".}}.
 +
 
 +
הרב [[מרדכי שמואל אשכנזי]] סיפר שהתוועדויותיו של הרב דובינסקי ב-770 נחקקו במוחו, כמו כן סיפר הרב אשכנזי שבליל [[חג השבועות]] אחז הוא תיקון בעת שהרבי אמר [[מאמר חסידות]], ראה זאת הרב דובינסקי וסטר לו על לחיו כשהוא נוזף בו על כך.
  
 
נפטר בגיל 93 ב[[כ"ה אלול]] [[תשנ"ה]] ונטמן בבית העלמין על שם מונטיפיורי ברובע קווינס שבניו יורק על יד [[האוהל]] של [[אדמו"ר הריי"צ]].
 
נפטר בגיל 93 ב[[כ"ה אלול]] [[תשנ"ה]] ונטמן בבית העלמין על שם מונטיפיורי ברובע קווינס שבניו יורק על יד [[האוהל]] של [[אדמו"ר הריי"צ]].
שורה 18: שורה 29:
 
==לקריאה נוספת==
 
==לקריאה נוספת==
 
* יוסף אשכנזי, [[אוצר החסידים (ספר)|אוצר החסידים]] - אישיותם ומשנתם החסידית של משפיעי חב"ד בניו-יורק, בהוצאת [[חזק (בית הוצאה לאור)|חזק]], תשע"ג
 
* יוסף אשכנזי, [[אוצר החסידים (ספר)|אוצר החסידים]] - אישיותם ומשנתם החסידית של משפיעי חב"ד בניו-יורק, בהוצאת [[חזק (בית הוצאה לאור)|חזק]], תשע"ג
 +
{{הערות שוליים}}
  
 
{{מיון רגיל:דובינסקי, משה}}
 
{{מיון רגיל:דובינסקי, משה}}
 
[[קטגוריה:חסידים מתקופת אדמו"ר הרש"ב]]
 
[[קטגוריה:חסידים מתקופת אדמו"ר הרש"ב]]
 
[[קטגוריה:חסידים מתקופת אדמו"ר הריי"צ]]
 
[[קטגוריה:חסידים מתקופת אדמו"ר הריי"צ]]
[[קטגוריה:חסידים מתקופת אדמו"ר שליט"א]]
+
[[קטגוריה:חסידים בתקופת אדמו"ר שליט"א]]
[[קטגוריה:קהילת חב"ד תל אביב: אישים]]
+
[[קטגוריה:אישים בתל אביב]]
[[קטגוריה:קראון הייטס: אישים]]
+
[[קטגוריה:אישים בקראון הייטס]]
 +
[[קטגוריה:אישים שנולדו בשנת תרס"ב]]
 +
[[קטגוריה:אישים שנפטרו בשנת תשנ"ה]]

גרסה אחרונה מ־22:44, 23 בינואר 2023

ר' משה דובינסקי

הרב משה הכהן דובינסקי (תרס"ב - כ"ה אלול תשנ"ה) היה שד"ר של ישיבת תומכי תמימים המרכזית ומשפיע בשכונת קראון הייטס.

תולדות חיים[עריכה]

נולד ביקטרינוסלב בשנת תרס"ב לאביו הרב שלמה דובינסקי, והיה בן גילו ובן עירו של הרבי.

למד בתומכי תמימים ליובאוויטש ובמשך תקופה מסויימת לאחר נישואיו עם רעייתו רבקה עבד כמשפיע בישיבת תומכי תמימים נעוועל תחת ניהולו של המשפיע הרב יחזקאל פייגין.

בכ"ה שבט תרצ"ה עלה לארץ ישראל והתיישב בתל אביב שם כיהן כמשגיח בישיבת אחי תמימים שפעלה בעיר. בתקופה זו היה ממקורביו של המשפיע ר' זלמן משה היצחקי, והיה מבלה שעות ארוכות בלימוד ובהתוועדויות עם אחיו של הרבי ר' ישראל אריה לייב שניאורסון, אותו הכיר עוד מתקופת ילדותו ביקטרינוסלב.

הרב חיים אשכנזי סיפר שסבתו הרבנית לאה קרסיק הקימה מעין קונדיטוריה בביתה, היא הייתה אופה עוגות ומוכרת אותן לחנויות. חתנה הרב משה אשכנזי, היה מוביל את העוגות לקונדיטוריות למכירה ומכך התפרנסו. פעם הלך הרב משה ברחוב עם עוגה בדרכו לאחת הקונדיטוריות, ושבדרכו פגש את ר' משה דובינסקי ור' נחום גולדשמיד שהיו חברים טובים. "משה, מה אתה סוחב איתך?" אמר להם "עוגה". "אה, יופי! לנו יש 'משקה' ולך יש עוגה, זו סיבה להתוועד", אמרו. נכנסו לבית כנסת והתוועדו במשך כמה שעות.

בי"א אדר ב' תש"ח היגר לניו יורק והתיישב בשכונת קראון הייטס בסמוך לחצרו של הרבי. .

הרב לייבל גרונר סיפר שהרב דובינסקי היה בין החסידים שכבר במהלך השבעה על הרבי הריי"צ קיבלו על עצמם את נשיאותו של הרבי, והתייחסו אליו כרבי לכל דבר, כאשר הרב דובינסקי פנה אל הרבי במהלך השבעה פנה אליו תמיד בשם התואר "הרבי". הרבי ניסה למנוע אותו, אך הוא המשיך.

הרב דובינסקי שימש כחבר הצוות הרוחני בישיבת תומכי תמימים המרכזית, כשד"ר לאיסוף תרומות להחזקת הישיבה, וכמשפיע שעסק עם הדרכתם הרוחנית של תושבי השכונה.

באחד ממסעותיו לגיוס כספים בדדטרויט, התנה 'מתנגד' מקומי את סיועו לרב דובינסקי באיסוף הכספים על ידי נתינת כתובות ושיחות עם בעלי אמצעים בכך שהרב דובינסקי יספר לרבי שהשליח במקום הרב מאיר אבצן מפרסם כי הרבי הוא משיח. הרב דובינסקי נאלץ להסכים וכשסיפר זאת לרבי ענה לו הרבי, "וואס קען איך טאן, אז ער מיינט מיט אין אמת"[1].

הרב מרדכי שמואל אשכנזי סיפר שהתוועדויותיו של הרב דובינסקי ב-770 נחקקו במוחו, כמו כן סיפר הרב אשכנזי שבליל חג השבועות אחז הוא תיקון בעת שהרבי אמר מאמר חסידות, ראה זאת הרב דובינסקי וסטר לו על לחיו כשהוא נוזף בו על כך.

נפטר בגיל 93 בכ"ה אלול תשנ"ה ונטמן בבית העלמין על שם מונטיפיורי ברובע קווינס שבניו יורק על יד האוהל של אדמו"ר הריי"צ.

משפחתו[עריכה]

לקריאה נוספת[עריכה]

  • יוסף אשכנזי, אוצר החסידים - אישיותם ומשנתם החסידית של משפיעי חב"ד בניו-יורק, בהוצאת חזק, תשע"ג

הערות שוליים

  1. "מה אוכל לעשות, שמתכוון הוא באמת".