פתיחת התפריט הראשי

מלטה הינה מדינה קטנה המורכבת מקבוצת איים קטנה הנמצאת על יד איטליה.

הקהילה היהודית

ישנם סימנים לכך שהקהילה היהודית במלטה התקיימה עוד לפני חורבן בית שני ואף ראשון, קהילה זו התקיימה תחת שלטונות שונים אשר כבשו את האיים (מחמת מיקומם האסטרטגי); בתקופה בה שלטה ממלכת סיציליה התרבו היהודים עד לכ-850 איש.

בהמשך כאשר התאחדה ממלכת סיציליה עם ממלכת ארגון, הגיע זמנו של גירוש ספרד, אז ניסו המלטזים להתנגד, אך ללא הועיל וגירשו את היהודים ממלטה, אז הם גם חויבו בתשלום מס על ההפסד שהם גורמים למדינה כשהם ממוטטים אותה בעזיבת מחצית מתושביה.

בהמשך החלו להגיע למלטה שבויים יהודיים שונים שנפדו שם, היהודים הורשו לצאת ולהכנס רק דרך שער אחד שזכה לכינוי "שער היהודים". עם כיבוש נפוליאון את האי החלו מגיעים יותר יהודים אל המקום.


בתקופת השלטון הבריטי באי, שהחלה עם גירוש הצרפתים ב-1800, החלה הגירה מצומצמת של יהודים למלטה, אך הקהילה לא מנתה מעולם יותר מכמה עשרות אנשים ולא תמיד היה בה רב. במהלך מלחמת העולם השנייה יהודי מלטה לא נפגעו שכן הפלישה שתוכננה אליה על ידי מדינות הציר לא יצאה מעולם אל הפועל. כמה יהודים מגרמניה אף מצאו באי מקלט בשנות השלושים.

ב-1979 נהרס בית הכנסת הישן של הקהילה בבירה ולטה, ובינואר 2000 נחנך בית כנסת חדש בעיר תשביש. כיום הקהילה מונה כ-100 יהודים ובראש הקהילה עומד מר אברהם אוחיון יחד עם בנו ר' ראובן.

כמו כן קיים במלטה מקווה טהרה כשר.

פעילות חב"דית

 
השליח הרב חיים שלום סגל עם ראש הקהילה הר' ראובן אוחיון בקריאת המגילה במסעדת "לחיים"

בחודש כסלו ה'תשע"ג הגיע למקום שליח הרבי - הרב חיים שלום הלוי סגל ופתח בית חב"ד ומסעדה כשרה.

הבית חב"ד נמצא בעיר בוג'יבה, שם נמצאת המסעדה "לחיים", במסעדה יש מגוון של אוכל כשר עם פינת ספות שבה ספרי יהדות שונים.

בחנוכה נערכה הדלקה מרכזית מול בנין העיריה של ולטה בהשתתפות ראש העיר ועוד אנשי ממשל, הארוע אף סוקר בשתי ערוצי טלויזיה ובעיתון מקומיים.

לאחר סעודת פורים רבת משתתפים ועריכת שני סדרים בפסח - עברית ואנגלית, בל"ג בעומר על הברביקיו הוחלט על קיום ערבי נשים.

לקריאה נוספת

  • היהודים במלטה - אלין פנינה תייר באתר בית התפוצות.
  • אתר בית חב"ד מלטה.

קישורים חיצוניים