יום נישואין

מתוך חב"דפדיה, אנציקלופדיה חב"דית חופשית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
ברכה מהרבי בגוף כתב יד קודש מתאריך י"ח כסלו תשכ"ב: בברכה לתקופת יום חתונתם

יום נישואין הוא מנהג נפוץ על פיו נוהגים לציין באופן מיוחד מידי שנה את תאריך יום החתונה, כאשר בציון מספרי יובל משמעותיים, חוגגים בצורה משמעותית יותר.

הרבי עצמו התייחס ליום הנישואין כתאריך משמעותי ומיוחד, הן ביחס לימי הנישואין של רבותינו נשיאינו, והן בנוגע לחגיגת ימי נישואין של אנשים פרטיים, כאשר הרבי בירך מעת לעת אישים שונים לרגל יום הנישואין, ואף עודד לנצל יום זה להוספה בשמחה והודאה לקב"ה.

חגיגת יום הנישואין[עריכה]

במספר הזדמנויות הזכיר הרבי את המנהג הנפוץ לחגוג את יום הנישואין, וציין שמשום "אזלת לקרתא הלך בנימוסא" [= כאשר אתה הולך לעיר, תנהג במנהגי אנשי העיר], יש לנצל את ההזדמנות להתאסף יחד עם בני המשפחה הידידים והמכרים ולערוך התוועדות של שמחה והודאה לקב"ה[1].

הרבי הוסיף, שבכל תאריך מיוחד בחיי האדם, כאשר הוא חוזר ונשנה מידי שנה, צריך לראות כיצד לדאוג לכך שהוא יביא להוספה בעניין חיי האדם, בדגש על חיות הנשמה שלו[2].

הרבי שיגר מעת לעת ברכות למי שדיווח על התקרבות מועד יום הנישואין[3], ואפילו במספר הזדמנויות הרבי עורר על כך מיוזמתו ובעצמו[4], והתבטא על יום זה שאינו 'דבר קטן', והעניק יחס מיוחד לציון חתונת הזהב (גאלדענע חתונה) ולחתונת היהלום (בארילינעטענע חתונה).

מפי השמועה, שהרבי הורה לנהוג ביום זה במנהגי יום הולדת[דרוש מקור].

אצל רבותינו נשיאינו[עריכה]

הרבי עצמו ציין באופנים שונים את יום חתונתו לאורך השנים[5], וכן את יום החתונה של הוריו ואת יום הנישואין של אדמו"ר הריי"צ.

יובל ה-25[עריכה]

בשנת תשי"ד, בה צויינו חצי יובל שנים לחתונת הרבי והרבנית, התוועד הרבי התוועדות פתאומית[6], בה סיפר על מנהגי הרבי הריי"צ ביום החתונה, כשהוא הוסיף והתבטא על היום על יום נישואיו:

חתונה בכלל אצל כל איש פרטי — הוא עניין כללי. אבל אצלי — הרי על ידי החתונה הוכנסתי אחר כך בענינים כלליים כו'.

זה היום שבו קישרו אותי עמכם, ואתכם עמי, וביחד נתייגע ונביא את הגאולה האמיתית והשלימה, יעזור ה' יתברך שנראה פרי טוב בעמלינו.

חתונת הזהב[עריכה]

לא אצל כל רבותינו נשיאינו היתה המציאות של 'חתונת הזהב', כיון שהסתלקו קודם שמלאו חמישים שנה לחתונתם.

בשנת תש"ז, כאשר מלאו בי"ג אלול יובל החמישים לחתונת הרבי הריי"צ, בכל יום ויום משבעת הימים מיום החתונה הכניסו אל אדמו"ר הריי"צ ספר חדש מהספרים שהודפסו באותם ימים בשנחאי והגיעו ל-770 במשלוח בהשגחה פרטית באותה תקופה, והרבי העיד שהדבר גרם לנחת רוח גדולה אצל אדמו"ר הריי"צ[7].

בשנת תשל"ט, לרגל מלאות 50 שנה לחתונת הרבי, קיימו בחורי הישיבה ב-770 פעולות שונות כבר מתחילת השנה כהכנה לקראת ציון היובל החגיגי, ולקראת י"ד כסלו אספו דיווחים מביצוע ההחלטות טובות בפועל, והכניסו זאת לרבי בבוקרו של י"ד כסלו עצמו, ובעקבות הדו"ח שגרם לנחת רוח מיוחדת אצל הרבי, ערך הרבי התוועדות מיוחד לכבוד י"ד כסלו, כאשר היתה זו הפעם הראשונה שהרבי התוועד לכבוד תאריך זה כאשר הוא חל באמצע השבוע.

קישורים חיצוניים[עריכה]

הערות שוליים

  1. שיחת י"ד כסלו תשל"ט.
  2. שיחת ב' ניסן תשמ"ח.
  3. ראו לדוגמא מכתב הרבי מי"ג אדר תשט"ו, לרגל יום הנישואין החמישי. מכתב לרב יעקב עמנואל שוחט בלקוטי שיחות חלק כ"ד עמוד 466, ומשם לאגרות קודש חלק י"א אגרת ג'תקמט, מכתב לרב ישראל שמעון קלמנסון למלאות ח"י שנים לחתונה (עמוד 9)' ולמלאות 10 שנים לחתונה (עמוד 33), אגרות קודש חלק ל"ג עמוד קפא (ליום הנישואין ה-22), ועוד.
  4. דוגמת הענקת שטר של 50$ לר' זלמן יפה בעת חלוקת הדולרים של כ"ג שבט תשמ"ט, היחידות של ר' משה אהרן גייסינסקי, ובעת חלוקת הדולרים לצדקה של ט"ו תמוז תש"נ לרב צבי הירש פוגלמן.
  5. היום שקישר אותי איתכם - לקט שיחות ויומנים בקשר עם הציון של י"ד כסלו אצל הרבי לאורך השנים קובץ PDFאינפו.jpg
  6. בעקבות בקשתה של אמו, הרבנית חנה. בצילא דמהימנותא קובץ ב'
  7. שיחת י"ד כסלו תשל"ט.