הבדלים בין גרסאות בדף "חב"דפדיה:מקורות"

מתוך חב"דפדיה, אנציקלופדיה חב"דית חופשית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
מ (שיע.ק העביר את הדף חב"דפדיה:מקורות בחב"דפדיה לחב"דפדיה:מקורות: שם תקני)
שורה 24: שורה 24:
 
|}
 
|}
 
==כיצד ליצור הערת שוליים==
 
==כיצד ליצור הערת שוליים==
ליצירת הערת-שוליים יש לרשום את הטקסט (תבנית): '''<nowiki>{{הערת שוליים|כאן יש לכתוב את ההערת שוליים}}</nowiki>'''. התבנית יוצרת את התגית "ref" בתחילת ובסוף הערת השוליים.
 
  
בתחתית הערך יש לרשום '''<nowiki>{{הערות שוליים}}</nowiki>''', תבנית זו תוריד באופן אוטומטי את כל הנכתב בגוף הערך כהערת-שוליים. התבנית יוצרת את התגית "references/".
+
'''הערות השוליים נכתבות בגוף הערך ומוצגות בסופו בצורה אוטומטית.'''
 +
 
 +
הוספת הערת שוליים מתבצעת בשני שלבים:
 +
 
 +
;השלב הראשון: כדי ליצור הערת שוליים, יש להוסיף את ההערה בגוף הטקסט ובמקום המתאים (לרוב, בסוף ציטוט או בסוף משפט). ולהוסיף בתחילת ההערה את התבנית '''<nowiki>{{הערת שוליים|</nowiki>''' ובסופה את סיומת התבנית: '''<nowiki>}}</nowiki>'''.
 +
 
 +
לדוגמה:
 +
{| width="100%" cellpadding="5"
 +
|<blockquote style="border: 1px solid blue; padding: 5px; margin: 5px;"> <span style="color: gray;">  "והארץ הייתה תוהו ובוהו"<nowiki>{{הערה|בראשית א', ב'}}</nowiki></span>.<br />שתוצאתו:<br/>"והארץ הייתה תוהו ובוהו"<ref>בראשית א', ב'</ref>.<br /></blockquote>
 +
|}
 +
 
 +
הערות שוליים מוצגות באופן אוטומטי, בתחתית הערך במקום בו מוצבת התבנית, <nowiki>{{הערות שוליים}}</nowiki>‏. ההערות יכילו את המלל שנכתב בגוף הטקסט, בתוך תבנית ההערה.
 +
 
 +
;השלב השני: אותו יש לבצע רק אם עדיין לא מופיעה בסוף הערך הפסקה 'הערות שוליים'.
 +
 
 +
היש לכתוב בתחתית הערך את התבנית:
 +
<blockquote style="border: 1px solid blue; padding: 2em;">
 +
;<span style="color: gray;"> <span dir=ltr><nowiki>{{הערות שוליים}}</nowiki> </span> </span>
 +
שתוצאתה:
 +
{{הערות שוליים}}
 +
</blockquote>
 +
 
 +
* '''שימו לב''': את השלב השני יש לבצע '''פעם אחת בלבד'''. על השלב הראשון יש לחזור עבור כל הערת שוליים.
  
 
==דוגמא==
 
==דוגמא==

גרסה מ־01:07, 14 באוקטובר 2012

משתמש חדש
שונות

דף זה עוסק בחשיבות המקורות בחב"דפדיה; אלו עובדות חייבים מקור ואלו שאינם. אלו מקורות מוכרים כמוסמכים ואלו פסולים. וכן כיצד ליצור הערת-שוליים.

חשיבותם של מקורות בחב"דפדיה

בביליוגרפיה חיונית לכל ערך בחב"דפדיה, משתי סיבות החשובות כל אחת בפני עצמה.

ראשית, כמו בכל חיבור עיוני רציני, יש להביא אסמכתה לכתוב בערך. בפרט נכון הדבר בחב"דפדיה שאינה נכתבת על ידי כותבים מקצועיים ששמם הולך לפניהם. אמנם, על פי העיקרון המייחד והבסיסי ביותר של חב"דפדיה, יש לסמוך על הכותבים, אך עם זאת מקורות אמינים וביבליוגרפיה מבססים את הכתוב בערך, ומאפשרים אימות איתן לכתוב בערך. אימות זה חשוב פי כמה בנושאים רגישים.

שנית, אין כמעט חיבור שנכתב בחלל הריק, ואין חיבור מושלם שיכול להקיף תחום מכל היבטיו. דבר זה נכון כלפי אנציקלופדיות בכלל וחב"דפדיה בפרט, שכן הן רק אוגרות מידע קיים ולא יוצרות אותו. על כן יש לספק תשתית רחבה מחד, אך ממוקדת מאידך, של רשימת מקורות נוספים אשר יכולים להרחיב את בסיס הידע בתחום הנקרא, ושיאפשרו ל"לקוח" הפוטנציאלי של חב"דפדיה לקרוא את הערך תוך הבנה של הרקע והתשתית הרעיונית והעובדתית של הנושא, ואף להרחיב את הלימוד בו.

על כן, חלק אינטגרלי מכל ערך הם האזכורים הביבליוגרפיים שיבואו במקומות שונים ובצורות שונות בהתאם להקשר תוכן הערך ותוכן האזכור, ויפורטו להלן.

מיקום האזכורים הביבליוגרפיים

יש לציין את האזכורים הביבליוגרפיים בשלושה מקומות בהתאם לצורך: בפרק הערות שוליים, בפרק לקריאה נוספת ובפרק קישורים חיצוניים.

מקום האזכור אופי החיבור המאוזכר וזיקתו לכתוב אופן האזכור
הערות שוליים כאשר בגוף הערך נכלל ציטוט (ישיר או עקיף) מחיבור אחר או שדרושה אסמכתא נקודתית לקביעה כלשהי. יש לקשר באמצעות הערת שוליים לפרק הערות שוליים.
לקריאה נוספת כאשר מדובר באזכור של מקור כללי על פיו נכתבו חלקים שונים מהערך או כולו, או כאשר מדובר במקור המרחיב מעבר לתמצות אנציקלופדי סביר כאשר הוא איננו מופיע באינטרנט יש לאזכר בפרק לקריאה נוספת המופיע אחרי גוף הערך
קישורים חיצוניים כאשר מדובר באזכור של מקור כללי על פיו נכתבו חלקים שונים מהערך או כולו, או כאשר מדובר במקור המרחיב מעבר לתמצות אנציקלופדי סביר כאשר הוא מופיע באינטרנט וניתן לקשר אליו באמצעות לינק יש לאזכר בפרק קישורים חיצוניים

כיצד ליצור הערת שוליים

הערות השוליים נכתבות בגוף הערך ומוצגות בסופו בצורה אוטומטית.

הוספת הערת שוליים מתבצעת בשני שלבים:

השלב הראשון
כדי ליצור הערת שוליים, יש להוסיף את ההערה בגוף הטקסט ובמקום המתאים (לרוב, בסוף ציטוט או בסוף משפט). ולהוסיף בתחילת ההערה את התבנית {{הערת שוליים| ובסופה את סיומת התבנית: }}.

לדוגמה:

"והארץ הייתה תוהו ובוהו"{{הערה|בראשית א', ב'}}.
שתוצאתו:
"והארץ הייתה תוהו ובוהו"[1].

הערות שוליים מוצגות באופן אוטומטי, בתחתית הערך במקום בו מוצבת התבנית, {{הערות שוליים}}‏. ההערות יכילו את המלל שנכתב בגוף הטקסט, בתוך תבנית ההערה.

השלב השני
אותו יש לבצע רק אם עדיין לא מופיעה בסוף הערך הפסקה 'הערות שוליים'.

היש לכתוב בתחתית הערך את התבנית:

{{הערות שוליים}}

שתוצאתה:

הערות שוליים

  1. בראשית א', ב'
  • שימו לב: את השלב השני יש לבצע פעם אחת בלבד. על השלב הראשון יש לחזור עבור כל הערת שוליים.

דוגמא

גוף הערך

בשיחותיו של הרבי שליט"א ישנם מקורות רבים[1]. אי-לכך ובהתאם לזאת הוכר הצורך המעשי בהערות-שוליים[2].

מקורות (בתחתית הערך)

  1. הדברים מפורסמים ואין צריכים ראיה
  2. זוהי דרישה הכרחית המעניקה אמינות לחב"דפדיה


ראו גם

  • תבנית:מקור - שמטרתה להפנות את תשומת לב המשתמשים לחוסר במקור, לעובדה או טענה הכתובים בערך