חב"דפדיה:איך לנטר ולהישאר בחיים

מתוך חב"דפדיה, אנציקלופדיה חב"דית חופשית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

ניטור דף השינויים האחרונים הוא אחד הדברים החשובים במיוחד, יש האומרים אף יותר חשוב מכתיבת ערכים חדשים. בראש ובראשונה מדובר בבדיקת כל העריכות של כל העורכים האנונימיים והמשתמשים החדשים. בנוסף, ולא פחות חשוב, יש לבדוק מדגמית עריכות של משתמשים רשומים, ואף משתמשים מוכרים.

בביצוע הבדיקה יש לבדוק שלושה דברים עיקריים:

  • ניסויים או השחתות ברורות (תוספות כגון "דגלחיכדגכל" או <math>formula</math> או "איציק המלך!").
  • איתור שגיאות ברורות, טעויות הקלדה וכדו'.
  • הפרה של זכויות יוצרים.

לניטור ישנה מטרה עיקרית נוספת החשובה לא פחות

  • המנטרים הינם משתמשים ותיקים המכירים טוב את הכללים, ההנחיות והנהגים של הקהילה, ביכולתם להנחות משתמשים חדשים כאשר הם רואים חריגה מכללי חב"דפדיה וצורת הכתיבה המקובלת בה (לדוגמה כתיבת ז"ל או שיחי', כתיבה תיאורית במקום עובדתית וכדו').

במטרה שכל עריכה תעבור בדיקה - לפחות שטחית וכללית של משתמש אחר, לאיתור טעויות הקלדה וכדו', עריכות המנטרים אינם מסומנות כבדוקות, והמנטרים נדרשים שלא לסמן את עריכותיהם כבדוקות אלא להותיר זאת למנטרים האחרים.

כל משתמש יכול לעסוק בפעילות ניטור אך על מנת להשיג את מירב התועלת מפעילות הניטור, יש לשאוף לקבלת הרשאות מנטר, המסייעות למנטר לזהות עריכות שטרם נבדקו, ולאחר בדיקתן מאפשרות לסמן אותן כבדוקות וכך לצמצם את מספר הדפים שמנטרים אחרים צריכים לבדוק.

פרקטיקות ניטור

סימון גרסה כבדוקה (אפשרות הזמינה לבעלי הרשאת מנטר או מפעיל מערכת) נועדה לאפשר למנטרים אחרים לעבור לבדוק עריכות אחרות וכך הופכת את עבודת הניטור ליותר יעילה. לאחר הבדיקה יש לסמן את העריכה כבדוקה על מנת שמנטרים אחרים יוכלו לסנן אותה מרשימת השינויים האחרונים. ביטול עריכה, בניגוד לשחזור, אינו מסמן אוטומטית את העריכות כבדוקות. לכן במקרה שהעריכה טופלה על ידי ביטול, ראוי לסמן אותה כבדוקה לאחר מכן.

בדיקת תרומות נוספות

כאשר מזהים השחתה ברורה אפשר וכדאי לבדוק ולחפש השחתות נוספות מסביב לראשונה במספר מעגלים הולכים וגדלים:

  1. תרומות נוספות של המשחית - יש לעיין ברשימת תרומותיו של המשחית ולבדוק אותן.
  2. תרומות נוספות לערך המושחת - לעיתים ערך מושחת לאורך פרק זמן מסוים ממספר כתובות IP ואף מחשבונות רשומים. יש לבדוק את ההיסטוריה הקרובה של הערך המושחת.
  3. למשקיענים, אפשר לבדוק את המעגל השני של ערכים שמופיעים ברשימת המעגל הראשון (שינויים בדפים המקושרים). כלומר לבדוק את ההיסטוריה הקרובה של ערכים שנהנו מתרומות כלשהן של משחיתים.

הניחו כוונות טובות

  • יש להבחין בין משתמשים שעשו טעות, למשתמשים העורכים ניסויים או מוסיפים שטויות (מוטי המלך!!!) ומשתמשים שמוחקים או מכניסים טעויות בזדון. לעיתים המתנה עם השחזור למספר דקות, יכולה לתת להם הזדמנות לתקן את עצמם.
  • עדיף לטעות לכיוון החיובי ולכוון את המשתמש לאפיקים מועילים יותר גם אם עשו טעות מאשר להעליב משתמש עם פוטנציאל לתרום, לגרום לו להרגיש דחוי, באופן שירצה לנקום ובכך להעביר אותו "אל הצד האפל" ולייצר למנטרים עבודה נוספת קבועה. יש להשתדל לראות בכל עורך הזדמנות לגייס אותו לצידנו ולא כמטרד או נטל.
  • עדיף להפחית שימוש בטרמינולוגיה שלילית "משחית", "מטריד" או "מזיק" (גם אם זה נכון מנקודת מבטנו).
  • בשיח עם המשתמש וכן בתקצירים יש לנהוג בכבוד וענייניות ככל הניתן ולא לפעול מתוך רגש.

דף שינויים אחרונים

המנטרים נעזרים בדף השינויים האחרונים. קישור לדף זה נמצא בתיבת הניווט בצד ימין של כל דף.

  • ניתן להשתמש באפשרויות הסינון הרבות הנוספות שמציע הדף, התוכנה וסקריפטים נוספים.
    • דף השינויים האחרונים מציג ברירת מחדל את 50 השינויים האחרונים. המנטרים מעדיפים לראות יותר שינויים, ולכן ישנה אפשרות לשנות את ברירת המחדל. יש להיכנס להעדפות -> לשונית "שינויים אחרונים" -> ובתיבה השנייה ("מספר העריכות שיוצגו בדפי השינויים האחרונים, היסטוריית דף והיומנים") להכניס מספר גבוה מ-50. מספר גדול מידי עלול להעיק מבחינתכם על הכניסה לדף, ולכן בדרך כלל 100‏-150 שינויים מספיקים.
      ניתן כמובן לשנות זמנית את מספר השינויים האחרונים באמצעות אפשרויות הסינון שבראש דף השינויים האחרונים.
    • ניתן לסנן בוטים, משתמשים אנונימיים, משתמשים רשומים ואת העריכות של עצמכם.
    • ניתן לסנן את דף השינויים האחרונים לפי מרחב וכך, למשל, לבדוק בשלב מסוים רק תרומות משתמשים במרחב הראשי או במרחב קובץ.
קובץ:Recent Changes-he.png
אפשרויות הסינון של דף השינויים האחרונים
  • בתקצירי העריכה משתמשים חב"דפדים ותיקים בקיצורים, דוגמת ש' עבור "שחזור". הלכות אלו רבות הן, ותלויות במנהגו של עולם, ומקום שנהגו לקצר מקצרין, מקום שנהגו שלא לקצר אין מקצרין.
  • אפשרות מובנית נוספת היא דף שינויים אחרונים משופר. יש מנטרים שמוצאים אפשרות זו נוחה, ויש שמעדיפים בכל זאת להסתפק ברשימה הרגילה. כדי להפעיל את דף השינויים המשופרת, יש להיכנס להעדפות -> לשונית "שינויים אחרונים" ולאחר מכן לסמן את התיבה "רשימת שינויים אחרונים משופרת".

כלים נוספים

ישנם כלים וסקריפטים העוזרים למנטרים לבדוק עריכות ולטפל בהשחתות:

RcPatrol-Gadget-imrovedList.png
סימון עריכות כבדוקות מדף השינויים האחרונים ורשימת המעקב
בשביל לסמן עריכה כבדוקה בלי לפתוח את דף הבדלי הגרסאות בו היא מוצגת, לדוגמא במקרה שבוטלה כבר או שהיא חלק ממקבץ עריכות שעבר בדיקה, ניתן להוסיף את האפשרות לסמן עריכות כבדוקות מדף השינויים האחרונים ורשימת המעקב על ידי כניסה להעדפות -> לשונית "גאדג'טים" -> תחת הכותרת "ניטור" יש לסמן את האפשרות "סימון ערכים כבדוקים מתוך דף השינויים האחרונים ורשימת המעקב (זמין למפעילי מערכת ולמנטרים בלבד)".
הסתרת אפשרויות הסינון
למנטרים רבים נוח יותר כאשר רוב הדף מציג שינויים אחרונים. ניתן, אם כן, להסתיר את אפשרויות הסינון הרבות שלעתים פרוסות על פני חצי עמוד. ההסתרה מבוצעת על ידי כניסה להעדפות -> לשונית "גאדג'טים" -> תחת הכותרת "ניטור" יש לסמן את האפשרות "הסתרת אפשרויות הסינון בדף השינויים האחרונים".
רשימת תבניות אזהרה בדפי שיחה של משתמשים אנונימיים
ניתן להציג רשימת תבניות אזהרה שימושיים בדפי שיחה של משתמשים אנונימיים. הרשימה מוצגת מתחת לתיבת העריכה, מעל לרשימת התבניות השונות שבצד שמאל. באמצעות הרשימה ניתן לבחור תבניות פנייה ואזהרה מתאימות ולאחר מכן לשמור את הדף. ניתן להוסיף את הרשימה על ידי כניסה להעדפות -> לשונית "גאדג'טים" -> תחת הכותרת "ניטור" יש לסמן את האפשרות "רשימה של תבניות אזהרה בדף שיחה של משתמש אנונימי".
הוספת לשונית "מחיקה" כדי לבקש מחיקת ערכים בדף בקשות ממפעילים
מפעילים יכולים למחוק ערך, אך מי שאינו מפעיל ובכל זאת מעוניין למחוק ערך, יכול לפנות לדף בקשות ממפעילים. סקריפט זה מקל על הפניה באמצעות לשונית "מחיקה" המוסיפה את הערך לדף הבקשות. ניתן להוסיף את הלשונית על ידי כניסה להעדפות -> לשונית "גאדג'טים" -> תחת הכותרת "ניטור" יש לסמן את האפשרות "הוספת לשונית "מחיקה" כדי לבקש מחיקת ערכים בדף בקשות ממפעילים".
הוספת כיתוב "(אחרון)" לעריכות בשינויים האחרונים
בדף התרומות מופיע הכיתוב "(אחרון)" כאשר העריכה שלך היא האחרונה. האפשרות המדוברת מבצעת דבר דומה: מסמנת את העריכה האחרונה של הערך בדף. כך, אם למשל הערך נערך מספר פעמים, במופע האחרון יופיע הכיתוב "(אחרון)". ניתן להוסיף את הלשונית על ידי כניסה להעדפות -> לשונית "גאדג'טים" -> תחת הכותרת "שונות" יש לסמן את האפשרות "הוספת כיתוב "(אחרון)" לעריכות בשינויים האחרונים".
הוספה של מספר הבתים שנוספו או הוסרו בדף הגרסאות הקודמות
אפשרות זו מציגה את מספר הבתים שנוספו או הוסרו בדף הגרסאות הקודמות. הצבעים הותאמו לצבעים בעלי אותה משמעות בדף השינויים האחרונים.
קישורי פנייה ואזהרה בדף השוואת גרסאות של אנונימיים
באפשרותכם להוסיף קישורים מיוחדים בדף השוואת גרסאות בערכים שערכו משתמשים אנונימיים. לחיצה על הקישור פותח את דף השיחה של האנונימי בחלון חדש, מזין בעצמו את התבנית הרצויה, כולל חתימה, ושומר את דף השיחה. התבניות שניתן להוסיף לדף השיחה הם {{אזהרה}}, {{ניסויים}}, {{העתקה}}, {{נמחק}} ו-{{תודה}}. כדי להשתמש באפשרות זו, הוסיפו בסופו של דף הסקריפטים האישיים שלכם, בשורה חדשה, את הכיתוב:
importUserScript(64);

ראו גם