הבדלים בין גרסאות בדף "דוד שטוקהאמר"

מתוך חב"דפדיה, אנציקלופדיה חב"דית חופשית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
(הוספת ערך)
 
מ (החלפת טקסט – " " ב־" ")
תגיות: עריכה ממכשיר נייד עריכה דרך האתר הנייד
(18 גרסאות ביניים של 9 משתמשים אינן מוצגות)
שורה 1: שורה 1:
 
הרב '''דוד שטוקהַמר''' (נפטר ב[[י"ט אב]] [[תשכ"ג]]) היה מראשוני חסידי חב"ד בארצות הברית, וממייסדי ישיבת [[אחי תמימים נוארק]].
 
הרב '''דוד שטוקהַמר''' (נפטר ב[[י"ט אב]] [[תשכ"ג]]) היה מראשוני חסידי חב"ד בארצות הברית, וממייסדי ישיבת [[אחי תמימים נוארק]].
  
==תולדות חייו==
+
==תולדות חיים==
נולד בפולין לאביו הרב יחיאל שטוקהמר ולאמו מרת פעשי, למשפחה שנמנתה על צאצי השל"ה הקדוש.
+
נולד ב[[פולין]] לאביו הרב יחיאל שטוקהמר ולאמו מרת פעשי, למשפחה שנמנתה על צאצי [[השל"ה]] הקדוש.
  
 
בסביבות שנת [[תר"פ]] היגר ל[[ארצות הברית]] עם רעייתו ושלושת בנותיו והתיישב בעיר נוארק שב[[ניו ג'רזי]], שם עסק לפרנסתו במקצוע השחיטה.
 
בסביבות שנת [[תר"פ]] היגר ל[[ארצות הברית]] עם רעייתו ושלושת בנותיו והתיישב בעיר נוארק שב[[ניו ג'רזי]], שם עסק לפרנסתו במקצוע השחיטה.
  
כשהגיעו בנותיו לעונת הנישואין, ביקש [[אדמו"ר הריי"צ]] מהרב [[שלמה זלמן הבלין]] למצוא לו שידוך הולם מבין תלמידי ישיבת [[תורת אמת (ירושלים)|תורת אמת]] בראשה עמד, ובהתערבותו נישאה בתו הבכורה פעשא לרב [[אברהם זושא זיסקינד]].
+
כשהגיעו בנותיו לעונת הנישואין, ביקש הרבי הריי"צ מהרב [[שלמה זלמן הבלין]] למצוא לו שידוך הולם מבין תלמידי ישיבת [[תורת אמת (ירושלים)|תורת אמת]] בראשה עמד, ובהתערבותו נישאה בתו הבכורה פעשא לרב [[אברהם זושא זיסקינד]].
  
בשנת [[תרצ"ח|תרח"צ]] ביקש אדמו"ר הריי"צ מה[[שד"ר]] הרב [[מרדכי חפץ]] מ[[ריגא]] שידאג לשידוך עבור שתי הבנות הצעירות, והוא לקח אותן יחד איתו ל[[אוטבוצק]] שם שידך אותם עם שניים מבחירי התלמידים בישיבת [[תומכי תמימים אוטבוצק|תומכי תמימים המקומית]], הרב [[מרדכי מענטליק]] והרב [[משה פנחס כץ]].
+
בשנת [[תרצ"ח|תרח"צ]] על פי בקשת ר' דוד, ביקש הרבי הריי"צ מה[[שד"ר]] הרב [[מרדכי חפץ]] מ[[ריגא]] שידאג לשידוך עבור שתי הבנות הצעירות, והוא לקח אותן יחד איתו ל[[אוטבוצק]] שם שידך אותם עם שניים מבחירי התלמידים בישיבת [[תומכי תמימים אוטבוצק|תומכי תמימים המקומית]], הרב [[מרדכי מענטליק]] והרב [[משה פנחס כץ]].
  
שלושת חתניו התיישבו באמריקה לאחר נישואיהם, ואדמו"ר הריי"צ היה מרוצה מאוד מכך, וכאשר הגיע לחופי ארצות הברית בשנת ת"ש, קיבל ל[[יחידות]] את הרב שטוקהמר ורעייתו ואמר להם: "אתם ראויים ל'יישר כוח', עבור פתיחת הצינור בהבאת אברכים חסידיים לאמריקה".
+
שלושת חתניו התיישבו באמריקה לאחר נישואיהם, והרבי הריי"צ היה מרוצה מאוד מכך, וכאשר הגיע לחופי [[ארצות הברית]] בשנת [[ת"ש]], קיבל ל[[יחידות]] את הרב שטוקהמר ורעייתו ואמר להם: "אתם ראויים ל'יישר כוח', עבור פתיחת הצינור בהבאת אברכים חסידיים לאמריקה".
  
נפטר ביום שישי ב[[י"ט מנחם אב]] [[תשכ"ג]] ונטמן עוד באותו יום ב[[בית העלמין על שם מונטיפיורי]] ברובע קווינס שבניו יורק, בסמוך לאוהל בו נטמן אדמו"ר הריי"צ.
+
ב[[חודש סיון]] [[תש"ב]] ייסד בנוארק [[אחי תמימים נוארק|סניף של ישיבת תומכי תמימים]] יחד עם שני חתניו [[מרדכי מענטליק|הרב מענטליק]] ו[[משה פנחס כץ|הרב כץ]], ויחד עם הרב [[שלום בער גורדון]]. הישיבה הצליחה למעלה מן המשוער, ולקראת שנת הלימודים [[תש"ג]] הורה הרבי הריי"צ להכפיל את מספר התלמידים בישיבה.
  
ב[[התוועדות]] שהתקיימה למחרת בשבת קודש כ' מנחם אב - יום ההילולא של אביו של הרבי רבי [[לוי יצחק שניאורסון]] - הזכיר הרבי בצעד יוצא דופן את פטירתו שאירעה בערב שבת והתבטא שכיון שרצונו בימי חייו בעולם הזה היה לעסוק בתורה לשמה, הרי שמן הסתם ממלאים את רצונו בעלם האמת היות שהפסוק מבטיח "רצון יראיו יעשה".
+
הוא זכה להיות ממקורביו של הרבי הריי"צ שהיה מכבד אותו לעיתים קרובות להתחיל את ה[[ניגונים]] בשעת ה[[התוועדות|התוועדויות]]. נוהג זה נמשך גם לאחר עלייתו של הרבי על כס הנשיאות, כאשר הרבי נהג לבקש ממנו לנגן את הניגונים אותם נהג לנגן בנוכחתו של הרבי הריי"צ.
  
לקראת יום היארצייט הראשון ערך חתנו הרב [[משה פנחס כץ]] חגיגת סיום מסכת בבית הכנסת 'עדת יעקב', ולכבוד החגיגה שלח הרבי מכתב ברכה מיוחד אותו לימד נכדו הרב [[זאב כץ]] את הקהל שהגיע לחגיגה{{הערה|1=[http://hebrewbooks.org/pdfpager.aspx?req=27863&st=&pgnum=3 לקריאת המכתב כפי שנדפס בקובץ 'המאור'].}}.
+
נפטר בשיבה טובה ביום שישי ב[[י"ט מנחם אב]] [[תשכ"ג]] ונטמן עוד באותו יום ב[[בית העלמין על שם מונטיפיורי]] ברובע קווינס שבניו יורק, בסמוך ל'[[אוהל הרבי הריי"צ|אוהל בו נטמן אדמו"ר הריי"צ]].
 +
 
 +
ב[[התוועדות]] שהתקיימה למחרת ב[[שבת קודש]] [[כ' מנחם אב]] - יום ההילולא של אביו של הרבי, רבי [[לוי יצחק שניאורסון]] - הזכיר הרבי בצעד יוצא דופן את פטירתו שאירעה ב[[ערב שבת]] והתבטא שכיון שרצונו בימי חייו בעולם הזה היה לעסוק בתורה לשמה, הרי [[שמן]] הסתם ממלאים את רצונו בעלם האמת היות שהפסוק מבטיח "רצון יראיו יעשה".
 +
 
 +
לקראת יום היארצייט הראשון ערך חתנו הרב [[משה פנחס כץ]] חגיגת סיום מסכת בבית הכנסת 'עדת יעקב', ולכבוד החגיגה שלח הרבי מכתב ברכה מיוחד אותו לימד נכדו הרב [[זאב יחזקאל כ"ץ]] את הקהל שהגיע לחגיגה{{הערה|1=[http://hebrewbooks.org/pdfpager.aspx?req=27863&st=&pgnum=3 לקריאת המכתב כפי שנדפס בקובץ 'המאור'].}}.
  
 
==משפחתו==
 
==משפחתו==
 
*חתנו, הרב [[מרדכי מענטליק]] - ראש ישיבת [[תומכי תמימים המרכזית]] ב-[[770]]
 
*חתנו, הרב [[מרדכי מענטליק]] - ראש ישיבת [[תומכי תמימים המרכזית]] ב-[[770]]
 
*חתנו, הרב [[משה פנחס כץ]] - חבר הנהלת [[אגודת חסידי חב"ד (ארה"ב)|אגודת חסידי חב"ד]] וגבאי ראשי ב-[[770]] במשך עשרות שנים
 
*חתנו, הרב [[משה פנחס כץ]] - חבר הנהלת [[אגודת חסידי חב"ד (ארה"ב)|אגודת חסידי חב"ד]] וגבאי ראשי ב-[[770]] במשך עשרות שנים
*חתנו, הרב [[אברהם זושא זיסקינד]] - ראש [[כולל אברכים (קראון הייטס)|כולל אברכים שע"י מזכירות הרבי]]
+
*חתנו, הרב [[אברהם זושא זיסקינד]] - ראש [[כולל אברכים (קראון הייטס)|כולל אברכים שעל ידי מזכירות הרבי]]
  
 +
{{הערות שוליים}}
 
{{מיון רגיל:שטוקהמר, דוד}}
 
{{מיון רגיל:שטוקהמר, דוד}}
 
[[קטגוריה:חסידים מתקופת אדמו"ר הרש"ב]]
 
[[קטגוריה:חסידים מתקופת אדמו"ר הרש"ב]]
 
[[קטגוריה:חסידים מתקופת אדמו"ר הריי"צ]]
 
[[קטגוריה:חסידים מתקופת אדמו"ר הריי"צ]]
 
[[קטגוריה:חסידים מתקופת אדמו"ר שליט"א]]
 
[[קטגוריה:חסידים מתקופת אדמו"ר שליט"א]]
[[קטגוריה:אישים הטמונים בבית העלמין על שם מונטיפיורי ניו יורק]]
+
[[קטגוריה:אישים הטמונים בבית העלמין מונטיפיורי]]

גרסה מ־20:50, 23 באוגוסט 2020

הרב דוד שטוקהַמר (נפטר בי"ט אב תשכ"ג) היה מראשוני חסידי חב"ד בארצות הברית, וממייסדי ישיבת אחי תמימים נוארק.

תולדות חיים

נולד בפולין לאביו הרב יחיאל שטוקהמר ולאמו מרת פעשי, למשפחה שנמנתה על צאצי השל"ה הקדוש.

בסביבות שנת תר"פ היגר לארצות הברית עם רעייתו ושלושת בנותיו והתיישב בעיר נוארק שבניו ג'רזי, שם עסק לפרנסתו במקצוע השחיטה.

כשהגיעו בנותיו לעונת הנישואין, ביקש הרבי הריי"צ מהרב שלמה זלמן הבלין למצוא לו שידוך הולם מבין תלמידי ישיבת תורת אמת בראשה עמד, ובהתערבותו נישאה בתו הבכורה פעשא לרב אברהם זושא זיסקינד.

בשנת תרח"צ על פי בקשת ר' דוד, ביקש הרבי הריי"צ מהשד"ר הרב מרדכי חפץ מריגא שידאג לשידוך עבור שתי הבנות הצעירות, והוא לקח אותן יחד איתו לאוטבוצק שם שידך אותם עם שניים מבחירי התלמידים בישיבת תומכי תמימים המקומית, הרב מרדכי מענטליק והרב משה פנחס כץ.

שלושת חתניו התיישבו באמריקה לאחר נישואיהם, והרבי הריי"צ היה מרוצה מאוד מכך, וכאשר הגיע לחופי ארצות הברית בשנת ת"ש, קיבל ליחידות את הרב שטוקהמר ורעייתו ואמר להם: "אתם ראויים ל'יישר כוח', עבור פתיחת הצינור בהבאת אברכים חסידיים לאמריקה".

בחודש סיון תש"ב ייסד בנוארק סניף של ישיבת תומכי תמימים יחד עם שני חתניו הרב מענטליק והרב כץ, ויחד עם הרב שלום בער גורדון. הישיבה הצליחה למעלה מן המשוער, ולקראת שנת הלימודים תש"ג הורה הרבי הריי"צ להכפיל את מספר התלמידים בישיבה.

הוא זכה להיות ממקורביו של הרבי הריי"צ שהיה מכבד אותו לעיתים קרובות להתחיל את הניגונים בשעת ההתוועדויות. נוהג זה נמשך גם לאחר עלייתו של הרבי על כס הנשיאות, כאשר הרבי נהג לבקש ממנו לנגן את הניגונים אותם נהג לנגן בנוכחתו של הרבי הריי"צ.

נפטר בשיבה טובה ביום שישי בי"ט מנחם אב תשכ"ג ונטמן עוד באותו יום בבית העלמין על שם מונטיפיורי ברובע קווינס שבניו יורק, בסמוך ל'אוהל בו נטמן אדמו"ר הריי"צ.

בהתוועדות שהתקיימה למחרת בשבת קודש כ' מנחם אב - יום ההילולא של אביו של הרבי, רבי לוי יצחק שניאורסון - הזכיר הרבי בצעד יוצא דופן את פטירתו שאירעה בערב שבת והתבטא שכיון שרצונו בימי חייו בעולם הזה היה לעסוק בתורה לשמה, הרי שמן הסתם ממלאים את רצונו בעלם האמת היות שהפסוק מבטיח "רצון יראיו יעשה".

לקראת יום היארצייט הראשון ערך חתנו הרב משה פנחס כץ חגיגת סיום מסכת בבית הכנסת 'עדת יעקב', ולכבוד החגיגה שלח הרבי מכתב ברכה מיוחד אותו לימד נכדו הרב זאב יחזקאל כ"ץ את הקהל שהגיע לחגיגה[1].

משפחתו

הערות שוליים