הבדלים בין גרסאות בדף "בשר בחלב"

מתוך חב"דפדיה, אנציקלופדיה חב"דית חופשית
קפיצה אל: ניווט, חיפוש
(תחילת עריכה)
שורה 1: שורה 1:
'''"לא תבשל גדי בחלב אמו"''' {{הערה|– פ"א: [[ספר שמות]] כ"ג,י"ט.
+
דין '''בשר בחלב''' הוא איסור מן ה[[תורה]] לבשל, לאכול או ליהנות מבשר וחלב יחדיו. איסור זה הוא אחד מכללי ה[[כשרות]] הבסיסיים והמוכרים ביותר.
פ"ב: שמות ל"ד, כ"ו. פ"ג: ספר [[דברים]] י"ד, כ"א}} - פסוק זה מופיע שלושה פעמים ב[[תורה]] ממנו למדו [[חז"ל]] שלושה איסורים בתערובת מאכלי בשר עם מאכלי חלב.  
 
  
א. איסור לאוכלם כאשר הם מבושלים יחדיו.
+
==מקור האיסור ופרטיו==
 +
'''"לא תבשל גדי בחלב אמו"''' {{הערה| [[ספר שמות|שמות]] כ"ג, י"ט. שמות ל"ד, כ"ו. ספר [[דברים]] י"ד, כ"א}} - פסוק זה מופיע שלש פעמים ב[[תורה]], ממנו למדו [[חז"ל]] שלושה איסורים בתערובת מאכלי בשר עם מאכלי חלב.  
  
ב. איסור להינות מהם כאשר הם מבושלים יחדיו (כגון למוכרם ל[[גוי]]).
+
א. איסור לאכלם כאשר הם מבושלים יחדיו.
 +
 
 +
ב. איסור ליהנות מהם כאשר הם מבושלים יחדיו (כגון למוכרם ל[[גוי]]).
  
 
ג. איסור לבשלם יחד גם אם לא יאכל אותם ולא יהנה מהם אחר כך.
 
ג. איסור לבשלם יחד גם אם לא יאכל אותם ולא יהנה מהם אחר כך.
  
 
==תקנות חז"ל==
 
==תקנות חז"ל==
 +
מלבד איסורי התורה, חכמים הוסיפו ותיקנו כמה סייגים:
  
חכמים הוסיפו ותיקנו כמה סייגים:
+
א. חכמים למדו שהאיסור חל לאו דוקא על גדי אלא בכל בהמה ולאו דוקא ב'חלב אמו' אלא כל חלב {{הערה|חולין קד ע"א. שם קיג ע"א}}. התורה נקטה דוגמא של גדי בחלב של אמו משום שאופן זה מצוי ביותר אולם האיסור קיים גם בשאר המקרים.
  
א' חכמים למדו שלאו דווקא גדי אלא כל בהמה ולאו דווקא 'חלב אמו' אל כל חלב {{הערה|חולין קד ע"א, קיג ע"א}}. התורה נקטה דוגמא של גדי בחלב של אמו כי זה יותר מצוי.
+
ב. האיסור הוא לא רק בבשר בהמה אלא גם בשר חיה ועוף אסור באכילה עם חלב.
  
ב' לא רק בשר בהמה אלא גם בשר חיה ועוף אסור בחלב.
+
ג. האיסור הוא לא רק כאשר הבשר והחלב מבושלים יחדיו.
  
ג'  האיסור הוא לא רק כאשר הבשר והחלב מבושלים יחדיו.
+
ד. גזרו חכמים שלא לשתות חלב שקדים יחד עם בשר, אלא אם כן מניח שקדים על ידו (על מנת להראות שהוא חלב שקדים).
  
ד' שלא לשתות חלב שקדים יחד עם בשר, אלא אם כן מניח שקדים על ידו (להראות שהוא חלב שקדים).
+
ה. אין לאכול דג עם חלב, מחשש מראית עין שנראה כבשר.
 
 
ה' אין לאכול דג עם חלב, מחשש מראית עין שנראה כבשר.
 
  
 
==טעם האיסור==
 
==טעם האיסור==
 
 
בתורה לא מוזכר טעם וסיבה לאיסור והוא נכלל בקטגורית מצוות שמקימים מצד גזירת הכתוב ללא סיבה מובנת.
 
בתורה לא מוזכר טעם וסיבה לאיסור והוא נכלל בקטגורית מצוות שמקימים מצד גזירת הכתוב ללא סיבה מובנת.
  
ישנם מפרשים המביאים טעמים שונים, יש האומרים שזה מכיון שזוהי אכזריות שהחלב שהיה אמור להגדיל את הגדי מבשלו (כמובן שטעם זה הוא כללי גם על אלו הגדולים{{הערה|ועל דרך האיסור להניף ברזל על המזבח, כיון שהברזל מקצר חיי האדם והמזבח מאריך; כן הוא כאן שהבעל חי צריך להמשיך לחיות והאופן שהוא גדל בו (על כל פנים בתחילה) הוא על ידי החלב, לכן אין מבשלים (פעולה ההפכית מגידול) על ידי החלב.}}) ויש אומרים שזהו בדוגמת איסור כלאיים{{הערה|שלא לערבב ענינים נפרדים בבריאה.}}.
+
ישנם מפרשים{{מקור}} המביאים טעמים שונים, יש האומרים שהוא מכיון שזוהי אכזריות לבשל את הגדי בחלב שאמור היה לגדל ולהחיות אותו (כמובן שטעם זה תקף גם על הגדולים{{הערה|על דרך האיסור להניף ברזל על המזבח, כיון שהברזל מקצר חיי האדם והמזבח מאריך; כן הוא כאן שהבעל חי צריך להמשיך לחיות והאופן שהוא גדל בו (על כל פנים בתחילה) הוא על ידי החלב, לכן אין מבשלים (פעולה הפכית מגידול) על ידי החלב.}}) ויש אומרים שזהו בדוגמת איסור כלאיים{{הערה|שלא לערבב ענינים נפרדים בבריאה.}}.
  
 
==הפרדה==
 
==הפרדה==
יש להפריד לא רק בין המאכלים עצמם, אלא גם בין הכלים. ולכן בבתים רבים ישנם שתי כיורים - אחד לבשרי ואחד לחלבי, ובמקומות רבים (וכן במטבחים ציבוריים) ישנם שתי מטבחים נפרדים.
+
יש להפריד לא רק בין המאכלים עצמם, אלא גם בין הכלים בהם הם מתבשלים. לכן בבתים רבים ישנם שני כיורים - אחד לבשרי ואחד לחלבי, ובמקומות רבים (וכן במטבחים ציבוריים) ישנם מטבחים נפרדים.
  
 
כן לכל חלק במטבח ישנם כלים נפרדים, אלו המשמשים לבשר בחלקו הבשרי, ולחלב בחלבי.
 
כן לכל חלק במטבח ישנם כלים נפרדים, אלו המשמשים לבשר בחלקו הבשרי, ולחלב בחלבי.

גרסה מ־21:53, 14 ביולי 2013

דין בשר בחלב הוא איסור מן התורה לבשל, לאכול או ליהנות מבשר וחלב יחדיו. איסור זה הוא אחד מכללי הכשרות הבסיסיים והמוכרים ביותר.

מקור האיסור ופרטיו

"לא תבשל גדי בחלב אמו" [1] - פסוק זה מופיע שלש פעמים בתורה, ממנו למדו חז"ל שלושה איסורים בתערובת מאכלי בשר עם מאכלי חלב.

א. איסור לאכלם כאשר הם מבושלים יחדיו.

ב. איסור ליהנות מהם כאשר הם מבושלים יחדיו (כגון למוכרם לגוי).

ג. איסור לבשלם יחד גם אם לא יאכל אותם ולא יהנה מהם אחר כך.

תקנות חז"ל

מלבד איסורי התורה, חכמים הוסיפו ותיקנו כמה סייגים:

א. חכמים למדו שהאיסור חל לאו דוקא על גדי אלא בכל בהמה ולאו דוקא ב'חלב אמו' אלא כל חלב [2]. התורה נקטה דוגמא של גדי בחלב של אמו משום שאופן זה מצוי ביותר אולם האיסור קיים גם בשאר המקרים.

ב. האיסור הוא לא רק בבשר בהמה אלא גם בשר חיה ועוף אסור באכילה עם חלב.

ג. האיסור הוא לא רק כאשר הבשר והחלב מבושלים יחדיו.

ד. גזרו חכמים שלא לשתות חלב שקדים יחד עם בשר, אלא אם כן מניח שקדים על ידו (על מנת להראות שהוא חלב שקדים).

ה. אין לאכול דג עם חלב, מחשש מראית עין שנראה כבשר.

טעם האיסור

בתורה לא מוזכר טעם וסיבה לאיסור והוא נכלל בקטגורית מצוות שמקימים מצד גזירת הכתוב ללא סיבה מובנת.

ישנם מפרשים[דרוש מקור] המביאים טעמים שונים, יש האומרים שהוא מכיון שזוהי אכזריות לבשל את הגדי בחלב שאמור היה לגדל ולהחיות אותו (כמובן שטעם זה תקף גם על הגדולים[3]) ויש אומרים שזהו בדוגמת איסור כלאיים[4].

הפרדה

יש להפריד לא רק בין המאכלים עצמם, אלא גם בין הכלים בהם הם מתבשלים. לכן בבתים רבים ישנם שני כיורים - אחד לבשרי ואחד לחלבי, ובמקומות רבים (וכן במטבחים ציבוריים) ישנם מטבחים נפרדים.

כן לכל חלק במטבח ישנם כלים נפרדים, אלו המשמשים לבשר בחלקו הבשרי, ולחלב בחלבי.

באם מערכת הכלים זהה, נדרש ליצור סימן בכלים החלביים בכדי שלא יתערבו.

זמן ההמתנה

יש להמתין בין אכילת בשר בחלב לאכילת חלב כדי שגם בגוף לא יהיה תערובת בשר בחלב לכן ממתינים עד שהאוכל מתעכל ואז מאבד את צורתו ואין איסור; טעם נוסף להמתנה הוא בגלל שירי המזון הנשארים בין השיניים.

לאחר אכילת בשר יש להמתין שש שעות עד אכילת חלב מכיוון שזמן עיכול הבשר בגוף הינו ארוך.

לאחר אכילת מאכלים חלביים יש להמתין שעה אחת, יש הנוהגים לחכות שש שעות לאחר אכילת גבינה קשה[5]. יש הנוהגים לשטוף את הפה בלבד לאחר אכילת חלב.

מאכלים שבושלו בכלים בשריים שלא השתמשו בהם ביותר מ-24 שעות האחרונות (והם נקיים לגמרי), נקראים "בחזקת בשרי", מאכלים אלו, אין לאוכלם עם מאכלים חלביים, אך אין צרוך להמתין לאחריהם 6 שעות, אלא די לשטוף את הפה. וכן הוא בהיפוך (כלים חלביים נקיים).

פרווה

מאכל סתמי לא בשרי ולא חלבי כגון לחם ביצים פירות וירקות.

חשוב לציין על כל אריזה של מאכל האם הוא חלבי בשרי או פרווה כדי שלא יבאו לידי מכשול.

מבצע כשרות

Postscript-viewer-shaded.png ערך מורחב – מבצע כשרות האכילה והשתיה

בשנת ה'תשל"ה פתח הרבי במבצע כשרות.

במסגרת המבצע יוצאים חסידי חב"ד לבתי ישראל, מכשירים את כלי המטבח ומפרידים בין בשר לחלב. בעת פתיחת המבצע פתח הרבי קרן מיוחדת, המסבסדת 50% מהוצאות ההכשרה וקניית כלים חדשים.

הערות שוליים

  1. שמות כ"ג, י"ט. שמות ל"ד, כ"ו. ספר דברים י"ד, כ"א
  2. חולין קד ע"א. שם קיג ע"א
  3. על דרך האיסור להניף ברזל על המזבח, כיון שהברזל מקצר חיי האדם והמזבח מאריך; כן הוא כאן שהבעל חי צריך להמשיך לחיות והאופן שהוא גדל בו (על כל פנים בתחילה) הוא על ידי החלב, לכן אין מבשלים (פעולה הפכית מגידול) על ידי החלב.
  4. שלא לערבב ענינים נפרדים בבריאה.
  5. יש רבנים רבים הטוענים כי הגבינה הצהובה של ימינו, אף שאין זמן הכנתה 6 חודשים, מכל מקום, תהליך הכימי הלוקח שבועיים, זהה לתהליך הביולוגי הנעשה באפן טבעי, ולכן גם עליו צריך לחכות 6 שעות. אמנם הגבינה הנקראת "גבינה אמריקאית" (או "מוצרלה") אף שטעמה דומה, אין צריך לחכות אחריה 6 שעות, כיון שהרכבה הביולוגי אינו זהה (ולכן היא לא יכולה לעמוד זמן רב בלא קירור).