את"ה

מתוך חב"דפדיה, אנציקלופדיה חב"דית חופשית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
סמל את"ה

ארגון את"ה - איגוד תלמידי הישיבות נוסד על ידי אדמו"ר הריי"צ בסעודת היום של שמחת תורה בשנת תש"א. אדמו"ר הריי"צ אמר אז שיחה עם מילים אלו:

בני הישיבות! לאו דווקא אחי התמימים, אני מתכוון לכל בני הישיבות ובני-תורה בכלל, יש לדעת שזמן הגאולה קרוב. כבר ערב יום-טוב ויש להתכונן לכבוד יום-טוב, צריכים להתרחץ לכבוד יום טוב. רחצו, הזכו!.

בהמשך השיחה, הכריז אודות ההצעה להתאחד "באיגוד חברים תחת השם 'איגוד תלמידי הישיבות', את"ה בחרתנו".

הקמת הארגון

ביו"ד שבט תשי"ב, 11 שנים לאחר השיחה שנשא הרבי הריי"צ, אמר הרבי מלך המשיח בשיחת קודש:

אשר מכיוון שכתוב בתניא שחיי הצדיק אינם חיים בשרים, כי אם חיים רוחניים שהם אמונה ויראה ואהבה", מובן שלא ייתכן לומר שהצדיק לא הספיק להביא לידי פועל את מחשבתו הטובה. אלא על-כרחך צריך לומר, שאם הדבר לא בא לידי פועל, הרי זו ראיה שדעתו של הצדיק שעדיין לא הגיע הזמן שיבוא הדבר לידי פועל. במה דברים אמורים - בנוגע לדברי כ"ק מו"ח אדמו"ר הריי"צ בשנת תש"א, בתחילת בואו לאמריקה [אני עדיין לא הייתי כאן, אבל כך סיפרו לי, וכן הוא ברשימת השיחה], "הנני מציע לבני הישיבות להתאחד באיגוד חברים בשם "איגוד תלמידי הישיבות", את"ה בחרתנו.

בהמשך השיחה הרבי מנה עבור מי נוסד הארגון, מי זכאי להימנות עליו, ב' סוגים באיגוד - חברים-מקבלים וחברים-פועלים, ואף הציע שהחברות באיגוד תהיה תלויה בתשלום מס חבר.

אחרי פירוט מטרות ופעולות האיגוד, ביאר הרבי את הרמז בשם האיגוד -"אתה", המורה על עצמות ומהות אין סוף ב"ה.

הרבי לא מיהר להביא את הדבר לידי פועל בשעתו, ורק "פתח" את הדבר בכך שאמר ברבים את ההצעה.

חמישה ימים לאחר מכן, בט"ו בשבט תשי"ב, כתב הרבי מכתב לרב יהודה חיטריק ממונטריאול, בו מעורר אותו אודות הנאמר בהתוועדות:

... בטח יודע מהבאים מכאן על דבר מה שנדבר בעת התוועדות יו"ד שבט בענין את"ה (איגוד תלמידי הישיבות) ובוודאי יסדר הדבר באופן המתאים.

שנה לאחר מכן, בשבת בראשית תשי"ג, דיבר הרבי באריכות על האיגוד, ואף הסביר את מטרתו הסופית:

שהקב"ה יעזור שחברי האגוד ישלימו את כוונת האיגוד להמשיך עצמות למטה שזה היא הכוונה של דירה בתחתונים ושהקב"ה יתן שיעשו זאת בשמחה.

והמשיך:

זאל את"ה זאגן א ניגון [=שאת"ה ינגנו ניגון].

במשך השנים הרבה הרבי להתייחס בשיחות ומכתבים לתפקיד ארגון את"ה, ועורר את העסקנים וחברי הנהלת את"ה להוסיף בפעולות הקשורות לאיגוד. שיחות ומכתבים אלו כונסו בחוברת מיוחדת שיצאה לאור בשנת תשס"ז על ידי את"ה בישיבת תות"ל קריית שמואל.

פעילות את"ה כיום

את"ה המרכזי 770

Postscript-viewer-shaded.png ערך מורחב – את"ה המרכזי 770

ארגון את"ה המרכזי 770, פועל בקרב ישיבות חב"ד ברחבי תבל, תחת הנהלת הישיבה המרכזית ב-770.

הארגון החל את פעילותו לקראת חודש תשרי תשנ"ה, בדאגה לצרכים הגשמיים והרוחניים של אלפי האורחים הבאים לחודש החגים ל770. בשנת תש"ס - בעידוד הנהלת הישיבה - קיבל את השם 'את"ה המרכזי 770'.

משרד הארגון ממוקם בקומת המרתף של 770, ומפעילם אותו התמימים הלומדים בישיבה.

מרכז את"ה בארץ הקודש

Postscript-viewer-shaded.png ערך מורחב – מרכז את"ה בארץ הקודש

עד שנת תשמ"ז מנהל הארגון היה ר' דב גינזבורג - כיום שליח הרבי בחיפה. משנת תשמ"ז, מנהל הארגון הוא ר' מנחם פרלשטיין, שקיבל עליו את התפקיד עוד בהיותו בחור ביוזמת הרב מענדל פוטרפס בברכת והסכמת הרבי.

מפעילות האיגוד כיום: שיעורי תניא בישיבות, שיעורי תורה בטלפון, שבתות לתלמידי ישיבות והוצאת ירחון "פנימיות" בתפוצה של 15,000 עותקים.

את"ה בישיבות

בתוך כל אחת מישיבות תומכי תמימים, פועל ארגון את"ה עצמאי, שתפקידו לאגד את כל התמימים הלומדים בישיבה סביב קיום הוראותיו של הרבי.

בדרך כלל האחראים על ארגון את"ה בישיבה הינם הבחורים מהשכבה הבוגרת, המנהלים את פעולות הארגון. בשנים האחרונות הוקם משרד בארץ הקודש שמרכז את הפעילות השוטפת ופרוייקטים גדולים כגון ה'ישיבת קיץ' בבין הזמנים ושבת שכולה משיח לכל התמימים בארץ פעולותיו של הארגון מתחלקים לשני תחומים עיקריים: א) פעולות פנימיות בתוך כתלי הישיבה, כגון עריכת מבצעי לימוד, ארגון כינוסים והרצאות לתלמידי הישיבה, הדפסת חומר קריאה חסידי, ופעולות שונות המיועדות להגברת ההתקשרות לרבי אצל תלמידי הישיבה. ב) פעולותיהם של הבחורים מחות לכותלי הישיבה בהפצת היהדות ובקירוב יהודים לקיות תורה ומצוות.

ברוב הישיבות ניהול מבצע תפילין מידי יום שישי ומסיבות שבת מופקד בידי הבחורים האחראים על את"ה, אך על האחראים לדאוג למימון פעולותיהם באופן עצמאי. בישיבות בודדות, הישיבה לוקחת על עצמה את המימון השוטף, כאשר האחראים צריכים לדאוג רק לתקציבים למבצעיים עונתיים המאורגנים על ידם.

הרבי התנה באופן ברור שהפעילות של הבחורים במסגרת את"ה, הינה רק בתנאי שאינה מפריעה לשמירת סדרי הישיבה[1], וכפועל יוצא מכך, שלא יתעסקו גם בגיוס כספים בצורה טורדת את מנוחתם ומפריעה להם בהתמסרות ללימוד[2].

ראו גם

הערות שוליים

  1. ליקוט מענות קודש תשמ"ח, אות יד.
  2. ראו גם התייחסויות הרבי בהערות התמימים ואנ"ש בקשר לגיוס כספים על ידי הבחורים.