מבצע עשרת הדברות

מתוך חב"דפדיה, אנציקלופדיה חב"דית חופשית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
מבצעי הרבי
עשרת המבצעים
תפילין · תורה · מזוזה · צדקה · בית מלא ספרים · נש"ק · כשרות · טהרת המשפחה · חינוך · אהבת ישראל
מבצעים שונים
מסיבות שבת · שופר · לולב · חנוכה · פורים · מצה · והשיב לב אבות על בנים · ל"ג בעומר · עשרת הדברות · אות בספר התורה לילדי ישראל · אות בספר תורה הכללי . אות בספר תורה לחיילי צה"ל · הקהל · משיח · יום הולדת · הקהלת קהילות · הדפסת התניא · עידוד הילודה

מבצע עשרת הדברות הוא אחד מהמבצעים להפצת היהדות אותם ייסד הרבי. מבצע זה הוא להביא לכך שילדי ישראל ישמעו את עשרת הדברות.

היסטוריה[עריכה]

מאז תחילת שנת תש"מ החל הרבי בקריאה 'והשיב לב אבות על ידי בנים' ויזם מספר פעולות בכיוון זה, באומרו שהעלם מזדעזע וצריכים לנקוט בהוספה בפעולות רוחניות כדי להוסיף בזכויות של בני ישראל[1].

בערב ראש חודש סיוון תש"מ[2], נשא הרבי שיחת קודש מיוחדת ובה ביקש שביום חג השבועות יבואו לבתי הכנסת ילדים וילדות לשמיעת עשרת הדברות - "אז אלע בתי כנסיות זאלן זיין אנגעפילט דעם חג השבועות בשעת קריאת התורה עשרת הדברות - מיט קינדער..." [=שכל בתי הכנסיות יהיו מלאים בחג השבועות בשעת קריאת התורה עשרת הדיברות - עם ילדים].

הרבי ציטט בהקשר לזה את הסיפור שסיפר אדמו"ר הריי"צ על שנות ילדותו כיצד המלמד קרא לתלמידי החיידר בערב חג השבועות ואמר להם "ילדים, בואו ואוביל אתכם למתן תורה", והזמין אותם להגיע בהשכמה בחג השבועות לשמוע את קריאת מתן תורה.

אף שבדרך כלל יש להימנע מלהביא ילדים קטנים לבית הכנסת שלא יבלבלו מכוונת התפילה, הרבי אמר שבנוגע לקריאת עשרת הדברות לא רק שזה לא יפריע, אלא אדרבה, הבאת הילדים תחזק את יראת ה' ויראת התורה גם אצל המבוגרים.

הוראת הרבי הינה עבור ילדים מגיל חודש ומעלה[3] ואפילו ילדים בגיל צעיר יותר, בתנאי שהדבר לא יפגע בבריאותם[4], וכן חזר הרבי על ההוראה גם בשנים הבאות בנוגע להבאת ילדים, ואפילו בני יומם[5].

שיחת התייסדות התקנה היתה יוצאת דופן בין השאר בכך שהרבי נשא דברים גם בשפה הרוסית, והרבי חזר על ההוראה גם בשיחת שבת פרשת במדבר, ובכינוס ילדים שנערך ביום ראשון ג' סיון[6], ובהתוועדות ליל ערב חג השבועות.

לקריאה נוספת[עריכה]

  • מבצע עשרת הדברות, במדור 'חיי רבי' שבועון כפר חב"ד גליון 1858 עמוד 30
  • שניאור אשכנזי, דני בן ה-6 מול אברהם אבינו, כיצד ילדים קטנים יכולים להיות ערבים, ומה צריך לעשות עם זה?, מגזין 'נשמה' חודש סיון תש"פ עמוד 6

קישורים חיצוניים[עריכה]

הערות שוליים

  1. ראו שיחות ערב חג הפסח ושיחת פסח שני תש"מ.
  2. שנקבע על ידי הרבנים ליום תענית שעות.
  3. כפי שהיה אצל בני לוי שנמנו מבני חודש ומעלה.
  4. לקוטי שיחות חלק כ"ג עמוד 250. בשיחת שבת פרשת במדבר השיב הרבי לטוענים מה התועלת בהבאת ילדים בגיל רך שאינם מבינים את מה שנאמר, והזכיר בקשר לכך את דברי חז"ל על רבי יהושע בן חנניה ש"אשרי יולדתו" כיוון שאמו הביאה אותו בעודו בעריסה לשמוע את דברי החכמים בבית המדרש, אף שהיה בגיל של ילדים רכים שאינם מבינים את הנאמר.
  5. התוועדויות תשד"מ חלק ג' עמוד 1833. לקוטי שיחות חלק כ"ח עמוד 315 ועמוד 238. התוועדויות תשמ"ג חלק ג' עמוד 1468. ספר המאמרים מלוקט חלק ג', מאמר 'אנכי ה' אלוקים' ערב חג השבועות תשמ"ט. ועוד.
  6. אז חזר הרבי ונשא דברים בשפה הרוסית.