מבצע כשרות האכילה והשתיה

מתוך חב"דפדיה, אנציקלופדיה חב"דית חופשית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
מבצעי הרבי
עשרת המבצעים
תפילין · תורה · מזוזה · צדקה · בית מלא ספרים · נש"ק · כשרות · טהרת המשפחה · חינוך · אהבת ישראל
מבצעים שונים
מסיבות שבת · שופר · לולב · חנוכה · פורים · מצה · והשיב לב אבות על בנים · ל"ג בעומר · עשרת הדברות · אות בספר התורה לילדי ישראל · אות בספר תורה הכללי . אות בספר תורה לחיילי צה"ל · הקהל · משיח · יום הולדת · הקהלת קהילות · הדפסת התניא · עידוד הילודה

'מבצע כשרות' או 'מבצע כשרות האכילה ושתייה' הוא אחד מעשרת המבצעים עליהם הכריז הרבי, על המבצע הכריז הרבי בשנת תשל"ה.

במסגרת המבצע מגיעים צוותים מיוחדים של מתנדבים לבתים, לפי בקשה, להכשרת המטבח וכליו. כמו כן כולל המבצע הפצת ספרות וחומר הסברה על חשיבות הכשרות.

היסטורית המבצע[עריכה]

ביום ד' לפרשת פנחס, ט"ז בתמוז תשל"ה ובשבת-קודש פרשת מטות-מסעי תשל"ה - הקדיש הרבי לעניין דברים בהרחבה. פנה הרבי בקריאה נרגשת לבני ובנות ישראל שיתחזקו במיוחד במצוות הכשרות. הרבי אמר שהשחיתות וההידרדרות הרוחנית במצב היהדות בדורות האחרונים הוא תסמין חיצוני שגורמיו: א) העדר שמירת הכשרות; ב) אי שמירה על דיני טהרת-המשפחה.

לדברי הרבי "מוסבר בספרי קודש (וגם בספרי מדעי-הטבע) שהתכונות הטבעיות של האדם - מושפעות במידה רבה מסוג המאכלים והמשקאות שהוא אוכל ושותה. מפני שהמזון הופך, כידוע, לאחר העיכול להיות "דם ובשר כבשרו" של האדם האוכל (תניא פרק ז) וכשם שאיכות המזון משפיעה על בריאות הגוף כך יש לדבר השפעה על תכונות האופי של הנפש. השפעתו השלילית של המזון הבלתי כשר אינה רק על התכונות הרגישות כי אם גם על השקפותיו השכליות מובן אפוא, שלאכילת מאכלים לא כשרים (שהם היפך רצון התורה) יש השפעה מזיקה ביותר על העדינות והטהרה של השכל היהודי, עד כדי נטייה השקפתית-שכלית היפך השקפת התורה והאמונה."[1].

בסיום השיחה הודיע הרבי על רצונו להשתתף ולעזור לכל יהודי שיפנה בבקשת סיוע לשם סידור מטבח כשר כהלכה, ולשם כך הקים קרן מיוחדת, שתשתתף ב-50% מהוצאות הכשרת-המטבח.

הרבי הדגיש שחשיבות השמירה על הכשרות היא גם אצל פעוטות קטנים[2], ואדרבה, אצל ילד ההשפעה של שמירה על מאכלים כשרים ומהודרים גדולה יותר[3], והיא משפיעה גם על היופי הגשמי של הילד שיהיה ילד יפה יותר[4].

שני סטים של כלים[עריכה]

כשהרבי דיבר על הקרן הוא ציין שיהודים אחדים התנדבו להקמת הקרן שתסייע להכשרת המטבחים. הרבי אף פירט: "לקניית שני סטים של כלים (חלבי ובשרי)".

עוד הוסיף וציין כי יש לשמור על סודיות וחשאיות פרטיהם האישיים של המעוניינים בכך, וקבע כי יש לפנות ל"מזכירות" (ב-770) או למוסדות חב"ד המצויים בכל קצווי תבל, ומאות משפחות בשנה פנו למרכז והכשירו את מטבחיהם.

מי שזכה ליטול חלק בראש המתנדבים למבצע זה, היה הנגיד החסידי הרב אברהם פרשן מקנדה. הלה הודיע לרבי כי הוא מוכן ומזומן לשאת בעול הכספי של הקרן. הרבי הודיע על כך ברבים.

יוזמות הקשורות למבצע כשרות[עריכה]

בשנת תשל"ד, עוד קודם שיצא הרבי באופן פומבי עם ההכרזה על מבצע כשרות, הנחה הרבי את נשי חב"ד ניו יורק להכין ספר מתכונים לבישול על טהרת כשרות המטבח, והיה מעורב בכל שלבי ההכנה לדפוס, כשהמטרה היא הגברת שמירת הכשרות[5].

ראו גם[עריכה]

לקריאה נוספת[עריכה]

  • זה לא עסק של ליובאוויטש, סקירה על מבצע כשרות במדור 'חיי רבי' שבועון כפר חב"ד 1932 עמוד 48

קישורים חיצונים[עריכה]

הערות שוליים

  1. לקוטי שיחות חלק י"ג הוספות לפרשת פנחס עמוד 260 ואילך.
  2. התוועדות חג הפורים תשד"מ. התוועדויות תשד"מ חלק ב' עמוד 1248.
  3. עדות הרב ישראל יוסף הנדל בנוגע למעשה שהיה אצל א' המשפחות במונטריאול, בכפר חב"ד שבפיסקה 'לקריאה נוספת'.
  4. שיחת כ"ד אלול תשמ"ח.
  5. סקירה מלאה התפרסמה בשבועון התקשרות גליון תרי"ח. בנוגע להפצה בארץ - ימי תמימים חלק ז'.